Organisatie - 25 november 2015

Geen Wagenings Alpe d’HuZes-team

tekst:
Koen Guiking
2

Voor het eerst in jaren is het niet gelukt een team van Wageningen UR bijeen te brengen dat meedoet aan de Alpe d’HuZes.

Foto: De startbijeenkomst van het Big Challenge-team was afgelopen zaterdag in Forum.

‘Deelname kost veel tijd’, verklaart Herman Vermeer, die vorig jaar meedeed aan dit fietsevenement om geld op te halen voor kankeronderzoek. ‘Je moet trainen, maar met name het zoeken naar fondsen kost tijd.’

Op zaterdag 21 november is in Forum al wel het startschot gegeven voor het Big Challenge-team. In dit team van veehouderijbedrijven fietste het WUR-team de laatste jaren mee. ‘Als we binnen een paar weken een team bij elkaar krijgen, kunnen we alsnog meedoen’, zegt Vermeer, die zelf niet beschikbaar is, maar wel bereid een nieuw team op gang te brengen. ‘Het is echt een fantastisch evenement, waar allemaal mensen bij betrokken zijn die het hart op de juiste plaats hebben.’

Vermeer: ‘Je hebt acht mensen nodig om samen minimaal 40.000 euro binnen te halen. Het is goed om wat jonkies in het team te hebben, maar je hebt ook mensen nodig met een groot netwerk, om makkelijker aan sponsors te komen. Bedrijven ronden in november, december hun begroting voor volgend jaar af, dus het is wel belangrijk om nu al te gaan werven.’

Interesse? Neem contact op met Herman Vermeer.

Re:acties 2

 • Jahoor

  Kunnen we anders niet direct geld overmaken naar de dure reisjes van het KWF? Scheelt een tussenstap en 6x een berg op fietsen.

  Reageer
  • JH

   Nee dat kan natuurlijk niet. Je moet jezelf natuurlijk wel moreel verheven kunnen voelen door je deelname uitgebreid op Facebook en Twitter in onze gezichten te douwen. Doe je dat niet, kun je niet jezelf op de borst kloppen en denken "kijk mij eens goed en betrokken zijn".

   Prioriteiten!

  • Paul

   @JH: lekker makkelijk: van achter je laptop of pc op een cynische manier je oordeel over anderen spuien, kennelijk niet gehinderd door enige vorm van inlevingsvermogen. Ga eens in gesprek met deelnemers aan dit evenement of de mensen daar omheen. Luister eens echt naar de verhalen en de redenen waarom ze zich op deze manier willen inspannen voor dit doel. Het zal je verbazen hoe weinig borstklopperij daar bij zit, hoeveel verdriet en pijn er soms achter zit, en hoeveel menselijk warmte er bij komt kijken.

  • JH

   @ Paul

   Dat daar weinig borstklopperij bijzit, zou me inderdaad verbazen.
   Maar kun je mij en Jahoor dan misschien uitleggen waarom je niet gewoon direct het goede doel kan steunen? Ik dacht dat dat het DOEL was?

  • Tessa

   @ JH. De gemiddelde Nederlander doneert niet "zomaar". Die wil er iets voor terug, die wil spektakel. De Alpe d'HuZes deelnemers verkopen t-shirt, organiseren bijv. een biggenrace en daar willen mensen geld aan geven. Het meeste geld wordt met zulke dingen door de teams opgehaald. Bovendien fietsen veel mensen mee die zelf kanker hebben of kanker hebben gehad, het evenement is er niet alleen om geld op te halen, het is er ook om te verwerken. Het is niet alleen fietsen; er zijn ook bijeenkomsten om elkaar te steunen, om ervaringen te delen, om te horen wat er met het geld gedaan is en gedaan gaat worden. Bovendien komt het geld van de Alpe d'HuZes in een speciaal potje, waarbij ook onderzoeken die gebaseerd zijn op 'onderbuikgevoel' een kans hebben. Je zou je eens moeten verdiepen in de geldbesteding en misschien eens langs moeten gaan als het evenement weer plaatsvindt. En wat betreft die dure reisjes, die komen uit de broekzak van de deelnemer; elke deelnemer betaalt inschrijfgeld en natuurlijk de accommodatie/reis er naartoe etc. Deze kosten zijn behoorlijk, maar langs niet zoveel als de geldopbrengst van 1 deelnemer; dus nee, het geld van de dure reisjes overmaken levert veel minder op. Enne, hoeveel heb jij al aan het KWF gedoneerd?

  • JH

   @ Tessa

   Bedankt voor de reactie. Ik vind het jammer dat de donateur niet "zomaar" doneert. Beetje vreemde manier van prioriteiten stellen, als je het mij vraagt.

   Over doneren, in dit geval aan het KWF, kunnen we nog een hele discussie beginnen. Maar heb ik niet veel zin in.
   Als antwoord op je vraag, volstaat dit wel denk ik:

   https://www.kwf.nl/over-kwf/pages/Verklaring-bestedingen-Alpe-gelden.aspx

   http://www.nrc.nl/nieuws/2013/09/19/kwf-kankerbestrijding-besteedt-minder-aan-onderzoek-dan-het-beweert

 • Herman

  Er is "nog" geen WUR-team, maar dat betekent nog geen afstel. We proberen nog steeds een stel enthousiaste fietsers voor het goede doel bij elkaar te krijgen. De titel is hopelijk wat voorbarig!

  Reageer

Re:ageer