Nieuws - 15 februari 2016

Geen Vici’s naar Wageningen

tekst:
Rob Ramaker

Geen enkele onderzoeker van Wageningen University wist dit jaar een vici-beurs te bemachtigen. Landelijk kregen 32 wetenschappers de prestigieuze beurs van 1,5 miljoen euro.

De resultaten staan in scherp contrast met vorig jaar toen drie Wageningse onderzoekers – Duur Aanen, Dolf Weijers en de vertrekkende Thea Hilhorst – de beurs binnenhaalden. De Vici moet hen helpen een eigen vakgroep op en uit te bouwen. Enkele Wageningse hoogleraren die de Vici eerder binnensleepten zijn John van de Oost, Erwin Bulte en Marcel Dicke.

Net als afgelopen edities kreeg slechts 15 procent van de onderzoekers die instuurden uiteindelijk een Vici. Het lage honoreringspercentage onderstreept hoezeer wetenschapsfinanciering onder druk staat. Ook andere prestigieuze (en gewilde) beurzen als de Veni, en Vidi van NWO en de verschillende ERC-grants uit Brussel belonen veelal slechts 10 tot 20 procent van voorstellen.

Wetenschapsfinancier beloonde bijna evenveel mannelijke (17 procent) als vrouwelijke (14 procent) onderzoekers. Dit werd zeer nadrukkelijk vermeld in het persbericht, mogelijk omdat een onderzoeksteam vorig jaar stelde dat bij de toekenning van beurzen bij NWO seksediscriminatie optrad. Andere onderzoekers vochten deze conclusies aan; discriminatie zou statistisch niet vast te stellen zijn.