Nieuws - 11 januari 2007

Geen NWO-beurzen voor Wageningers

Wageningen UR heeft bot gevangen bij de verdeling van beurzen door NWO. De onderzoeksfinancier deelde eind december dertig Vici- en 25 Rubiconbeurzen uit aan Nederlands wetenschappelijk talent.

Vooral Vici-beurzen zijn gewild. De beurzen van 1,25 miljoen zijn bestemd voor talent dat op het punt staat hoogleraar te worden. Met het geld kunnen zij hun eigen onderzoekslijn opzetten. De Rubiconsubsidie is voor onlangs gepromoveerden. Zij krijgen maximaal tachtigduizend euro om een paar jaar ervaring op te doen aan buitenlandse instituten.
Wageningen UR had drie kandidaten voorgedragen voor de Vicisubsidie, maar zij vielen alledrie al in de eerste ronde van het selectieproces af. Frans Kok, decaan van de Wageningse onderzoeksscholen maakt zich geen zorgen over de tegenvaller. ‘Vorige keer hadden we er twee. Nu even geen. Dat kan een keer gebeuren.’
Wageningen krijgt in vergelijking met andere universiteiten minder persoonlijke beurzen. Volgens Kok is dat te wijten aan de specialisatie van Wageningse onderzoekers. ‘Het gros van onze onderzoekers werkt op het terrein van aard- en levenswetenschappen. De concurrentie is daar erg scherp. Andere universiteiten hebben ook kansen op andere gebieden.’ Kok denkt wel dat Wageningen Universiteit meer beurzen binnen zou kunnen halen in de maatschappijwetenschappen.