Nieuws - 21 januari 2011

Geëmancipeerd topwijf

Na een openhartig interview in een studentenblad werd ze landelijk door het slijk gehaald. Maar eigenlijk zou Karin D., voorzitter van de Nijmeegse studentenrugbyvereniging, een emancipatieprijs moeten verdienen.

Bij_de_buren_YK.jpg
Even recapituleren: meisje (voorzitter van rugbyvereniging Obelix) geeft in dronken toestand briljant interview aan studentenblad ANS, krijgt de kriebels als ze het terugleest en - wat een toeval! - even later worden sterke rugbymannen gespot die alle studentenblaadjes uit alle distributiebakken halen.
 
Kutwijf
Karins uitspraken in het het blad waren niet mis. 'Tot voor kort was mijn kamer ver buiten het centrum. Soms sprak ik uit luiheid dan een jongen aan om daar te blijven slapen. Het afgelopen jaar hebben minstens zes kerels hiermee ingestemd.' Op de vraag 'Op wie zou je wraak willen nemen?' antwoordt ze: 'Op mijn lerares Levensbeschouwing, dat was echt een feministisch kutwijf.' Pittig, en misschien ook niet al te voordelig vanuit carrièretechnisch perspectief. Maar was het nu echt nodig om de editie van ANS van de Nijmeegse campus te Julio Poch'en?
Dat is het domste wat je kunt doen, zeker als je van het bestaan van Bert Brussen weet, een GeenStijl-scribent met portefeuille 'Studentenzaken'. In een adtje van 8,2 seconde staat het verhaal op de server van GeenStijl en wordt Karin D. even de beroemdste studente van het land. Succesvol, dat verwijderen van de blaadjes? Au contraire.
Beter had Karin D. haar rugbymanschappen in toom kunnen houden en trots kunnen zijn op haar uitspraken. Want verdomd, wat zegt zij rake dingen! Leraressen Levensbeschouwing zijn inderdaad vaak kutwijven, laat dat eens gezegd zijn! En mannelijk studenten gebruiken studentes al decennialang puur als overnachtslaafjes, dus waarom mag dat niet eens andersom? Honderden jaren hebben onderdrukte vrouwen moeten knokken om dit soort uitspraken in openbare bladen te kunnen doen. Obelix-mannen, leg die ANS'en gerust terug.
 
Stresskippen
Ongetwijfeld heeft de onverwachte media-aandacht bij Karin voor wat stress gezorgd, maar gelukkig biedt de UvA speciaal voor studenten een piekercursus. Volgens psycholoog Maurice Topper zijn er talloze studenten die gestrest zijn, maar het gemaal in hun hoofd maar niet kunnen stoppen. 'Met voldoende oefening lukt het om het gepieker naar de achtergrond te verplaatsen.' Om in aanmerking te komen voor de cursus kunnen studenten een online enquête invullen.
 
Eindelijk hoogleraar
Hoeveel zou Willem van Groenendaal gepiekerd hebben de afgelopen dertig jaar? De ene na de andere UHD'er in Willems omgeving werd ge-upscaled tot professor - behalve hijzelf. Nu, twee jaar voor zijn pensioen is Van Groenendaal het dan eindelijk geworden. Lang kan de Tilburger er niet van genieten. 'Een hoogleraar mag niet meer doorwerken tot hij 70 is. Sommigen mogen tot 67 jaar. Voor anderen, zoals ik, is het heel onvoordelig langer door te werken als je 64 jaar en 11 maanden bent', zo vertelt hij in het Financieel Dagblad. De vraag is natuurlijk waarom Van Groenendaal zo lang moest wachten op de felbegeerde positie. Kwam er plots een leerstoel vrij? Zat er een fiscaal voordeel aan voor de Universiteit van Tilburg? Of heeft hij in zijn vroege studententijd boude beweringen gedaan in een studentenblad, waarvan hij nog jaren een nadeel ondervond?