Nieuws - 5 juni 2013

Gedoe om zetelverdeling Independents

tekst:
Romy Appelman

De Keniaanse Independent Member Gilbert Atuga heeft veel stemmen binnen gehaald. Toch dreigt hij buiten de boot te vallen voor een plek in de studentenraad. Dit blijkt uit de voorlopige uitslag van de studentenraadsverkiezingen.

529215_404833749615195_1185849739_n.jpg
De Independents-kandidaten hadden voor de verkiezingen één lijst met zes kandidaten ingeleverd. De huidige Independents stelden toen dat de volgorde van deze lijst geen betekenis had omdat iedereen als onafhankelijke kandidaat voor een plek in de raad zou strijden. De kandidaat die uiteindelijk het meest aantal stemmen behaalde, zou in de studentenraad komen.
Bij de bekendmaking van de verkiezingsuitslag bleek ineens dat de plek op de lijst tóch doorslaggevend was. De Independents-kandidaten wisten samen vier zetels te veroveren, maar deze zetels gingen niet naar degenen met de meeste stemmen. Alleen Bowen Tian, laatste op de lijst, kreeg dankzij voorkeursstemmen een plek in de raad.
Minder zetels
Gilbert Atuga, de nummer 5, greep naast een zetel, terwijl hij op basis van het aantal stemmen dat hij heeft binnen gehaald recht zou hebben op een plek in de raad. Drie kandidaten die op basis van hun hogere plek op de lijst wel een plek in de studentenraad kregen, haalden allemaal minder stemmen dan Gilbert.
Volgens Hermijn Speelman, secretaris van de studentenraad, voorziet het verkiezingsregelement van de studentenraad alleen in regels over de verdeling van het aantal zetels over verschillende lijsten, maar niet in de totstandkoming van de volgorde waarop kandidaten op de lijst worden geplaatst. 'Daarom heeft de verkiezingscommissie beoordeeld dat geen protest is aangetekend tegen de verkiezingsuitslag zelf, zoals vastgesteld in het verkiezingsreglement.' De Independents-kandidaten moeten onderling beslissen hoe ze met de ontstane situatie omgaan. De Independents-kandidaten wilden niet zeggen hoe ze die beslissing gaan nemen. Volgende week moet er een besluit zijn genomen.
Stemverdeling Independent Candidates
Wanjun Zhao          112
Yu Huang                 80
Daohong Yang        20
Yang Jiang               77
Gilbert Atuga          163
Bowen Tian             201