Student - 23 juni 2010

Gaten zoeken in de markt

Studenten van VHL-Wageningen bedachten bedrijfjes voor het vak entrepreneurship. In Forum presenteerden ze hun plannen.

Verkleed als aardbeien - 'de kostuums hadden we nog van carnaval' - promoten studenten hun onderneming. Eerste- en tweedejaars VHL bemannen zaterdag 12 juni meer dan dertig kraampjes, waar ze hun bedrijfsplannen aan de man brengen.
De pratende aardbeien zijn van de Veggie Van, een busje dat groente en fruit van locale boeren aan consumenten en restaurants levert, vertelt Thomas van Rossum, tweedejaars Regional Development and Innovation. Het idee zou levensvatbaar zijn, bleek uit een pilot van de studenten. 'Veel mensen en restaurants zouden niet alleen groente en fruit, maar ook eieren en vlees willen afnemen.'  De Rabobank, waarmee de studenten een fictieve lening sloten, zag wel wat in het plan. 'Maar dan zouden we groter moeten beginnen, meteen met vier busjes.' Volgens Thomas is uitvoering te tijdrovend.
Een ander 'gat in de markt' is het stage- en arbeidsbemiddelingsbureau in de paardenbranche Eqruit.  'Uit onderzoek blijkt dat er bij  maneges, pensions- en handelsstallen veel vacatures zijn voor instructeurs, ruiters en staljongens. Die bedrijven hebben vaak zoveel werk dat ze alleen kunnen overleven door studenten in te zetten', vertelt Karlijn Corbran, tweedejaars Equine, Leisure and Sports.
Bemiddelingsbureau Eqruit wordt echt opgericht. 'Zoiets bestaat nog niet in de branche', verklaart Karlijn. Twee van de zes studenten uit haar groepje gaan ermee verder, een Nederlandse en een Duitse. 'We willen ook in Duitsland aan de slag, daar is het meeste werk te vinden.