Wetenschap - 12 april 2001

Garnaal vruchtbaarder als ze stoned is

Garnaal vruchtbaarder als ze stoned is

Kwekers hoeven oogsteeltjes garnalen niet meer af te breken

Om vrouwelijke garnalen in gevangenschap eitjes te laten produceren en om mannelijke garnalen vruchtbaar te houden, breken kwekers ??n van de oogstelen af. Jorge Alfaro Montoya van de leerstoelgroep Visteelt en visserij vond een alternatief: injecties met serotonine, de stof die de effecten van XTC veroorzaakt, of met anabole stero?den.

Hoewel steeds meer bedrijven proberen om garnalen in gevangenschap te kweken, zijn de dieren eigenlijk niet geschikt om in vijvers te leven. Eenmaal gevangen verliezen ze binnen enkele maanden het vermogen om geslachtscellen aan te maken. Het afknappen van een oogsteeltje helpt. De oogstelen van krabben, garnalen en kreeften maken een hormoon aan, dat de sexuele rijping belemmert. Nadeel van de procedure is dat de halfblinde garnaal binnen twee tot drie maanden sterft als gevolg van de hormonale ontregeling.

Montoya ontdekte een alternatief. Als hij intacte vrouwelijke garnalen injecteerde met serotonine, dan rijpten er meer eicellen. Helaas stimuleerde het afknappen van een oogsteeltje de rijping van de eicellen meer dan de injecties. Wel waren de eicellen van een uitstekende kwaliteit.

Daarnaast onderzocht Montoya de zaadcellen van mannelijke garnalen. Gevangen mannelijke garnalen worden meestal binnen een maand steriel, omdat het hele hormonale stelsel van de dieren aftakelt. Waarschijnlijk komt dat door ziektekiemen, maar vooral door de stress die de gevangenschap met zich meebrengt. Ook dan helpt het amputeren van het oogsteeltje - maar, ontdekte Montoya, injecties van de anabole stero?de methyltestosteron werken net zo goed.

Binnenkort keert Montoya terug naar Costa Rica. Daar wil hij als universitair onderzoeker verder gaan met zijn onderzoek. Hij gaat zich vooral bezighouden met het perfectioneren van zijn manier om vrouwelijke garnalen meer eicellen te laten produceren. | W.K.

Montoya promoveert op 18 april bij prof. dr. Bram Huisman, hoogleraar in de Visteelt en visserij.