Nieuws - 26 januari 2012

Ganzen

Het is winter, en nu de kou in de lucht is, trekken grote groepen ganzen vanuit het noorden ons land binnen. Ik vind het een machtig mooi gezicht, vooral als de dieren ineens massaal op de vleugels gaan.

5-Joop-vuist-9396.jpg
In pulserende wolken en lange slierten bewegen ze dan boven het land. Het is een ware sport om tussen de (soms wel) duizenden kolganzen en grauwe ganzen die ene dwerggans te ontdekken, wat kleiner en met een geel ringetje om het oog, of die prachtig getekende roodhalsgans.
Maar de politiek zit met al die vogels in de maag. Als resultaat van buitengewoon succesvol beleid is het aantal ganzen de laatste jaren spectaculair toegenomen. Met als gevolg dat ze nu bestreden moeten worden om verdere overlast voor boeren te voorkomen. Vergassen is het plan van het Rijk, maar Europa wil niet meewerken: veel soorten hebben een beschermde status. Vergassen, het is de meest humane vorm, las ik in een reactie. Terwijl ik deze woorden typ, haperen mijn vingers omdat ik me realiseer hoe verschrikkelijk ze in dit verband klinken. Al een paar jaar geleden werden op Texel in een gebied van Natuurmonumenten 4.500 ganzen vergast. Dat is een hele vrachtwagen vol.
Grauwe ganzen, kolganzen, brandganzen, rietganzen, je hebt ganzen in alle soorten en maten. Bepaalde soorten zullen de dans ontspringen als Europa haar zin krijgt. Voor de ganzen is het dus zaak de juiste gans te zijn. De wind draait naar het westen en de temperaturen zullen tot boven het vriespunt stijgen. Voor veel ganzen is de kou nog niet uit de lucht.