Nieuws - 17 mei 2001

Gabonese hiërarchie

Gabonese hiërarchie

Alexander Tabak, student Biologie

"Gabon is een van de rijkste landen van Afrika. Zowel wat betreft natuur als financieel. Het wordt geregeerd door een dictator, die al dertig jaar met strakke hand de orde bewaart. Toch zijn inwoners van het land niet ontevreden. Er is namelijk veel geld door de olie-export. Tijdens verkiezingen worden zakjes geld uitgedeeld. In de hoofdstad Libreville vind je de grootste hypermarch? van Afrika. Je kunt er alles kopen wat je wilt. Het is een heel groene stad, met veel laagbouw en bomen.

In Gabon heb ik samen met een studiegenoot een biodiversiteits-assessment gedaan. Aan de hand van een soortenlijst hebben we allerlei planten verzameld en gedetermineerd. We zijn in drie gebieden geweest, die we met elkaar hebben vergeleken. In een van de gebieden hadden we een gids die de streek op zijn duimpje kende. Hij nam nooit eten of drinken mee. Als hij dorst had, kapte hij een goede liaan open en dan liep het water als uit een slang in zijn mond. Hij wist precies welke vruchten eetbaar waren en welke niet.

In een van die gebieden raakte mijn studiegenoot zoek. Waarschijnlijk was hij tijdens een ochtendwandeling achter apen het bos ingegaan. Op een gegeven moment kon hij blijkbaar de weg niet meer terugvinden. We hebben een hele dag vergeefs gewacht. Om zeven uur 's avonds hebben we de beheerder gewaarschuwd. De volgende dag vroeg zijn we gaan zoeken. Onze gids was erg ongerust. Soms dacht ik hem te horen, maar dan bleek het een vogel te zijn of een bush-baby, die een heel menselijk geluid maakt. Uiteindelijk hebben we hem gevonden. Hij zat helemaal onder de schrammen van de doornen in het bos. Hij was in paniek gaan rennen, maar had uiteindelijk maar geprobeerd te gaan slapen. Het is erg gevaarlijk in het bos. Met name bosolifanten moet je niet ontmoeten. Onze gids zei altijd: 'Als die tegenover je staan, kun je maar ??n ding doen: 180 graden draaien en rennen.'

Samen met de beheerder moesten we bij de politie en de gouverneur komen. Daar kregen we goed op onze donder. De beheerder zat hem behoorlijk te knijpen. Zelf was hij heel autoritair. Hij kon mensen enorm afbekken, maar nu was hij de mindere.

Er zijn heel duidelijke klasseverschillen in Gabon. De Gabonezen zelf zijn erg arrogant. Ze dragen dure pakken, rijden in grote city-jeeps en hebben bijna allemaal een goede baan bij de regering. Er wordt erg neergekeken op immigranten, die vooral uit Congo afkomstig waren. Aan de top van de hi?rarchie staat de president. Hij heeft een gigantisch paleis laten bouwen. Daarnaast verschijnt er ook elke dag een dagblad over hem, gevuld met alles wat hij gedurende de vorige dag gedaan heeft."

Arin van Zee

'Als je een bosolifant ontmoet: 180 graden draaien en rennen'