Nieuws - 1 november 2012

Gaat Dijkgraafstudent eigen vuil opruimen?

Bewoners van sterflat Dijkgraaf staan voor de keuze of ze voortaan hun eigen huisafval verzamelen. In ruil daarvoor biedt studentenhuisvester Idealis een korting op de huur.

Afgelopen zomer probeerde Idealis ook al haar huurders te bewegen hun eigen troep naar de container naast het complex te brengen. Bij de meeste studentenwoningen ging dat prima, maar Dijkgraafbewoners hadden daar absoluut geen zin in. Zij gooiden hun volle vuilniszakken van het balkon naar beneden. Het werd zo'n bende dat Idealis besloot de proef vroegtijdig te beëindigen.
Nu probeert de studentenhuisvester het opnieuw. Alle bewoners van het Idealiscomplex hebben een formulier in de bus gekregen waarop zij kunnen aangeven of zij voortaan zelf verantwoordelijk willen zijn voor het wegbrengen van de vuilniszakken. Dat levert hen een korting van tweeënhalve euro op de maandhuur. Een nee-stem gaat gepaard met een verhoging van de servicekosten. De aanpassing wordt alleen doorgevoerd als 70 procent van de bewoners 'ja' stemt.
'Wij vinden dat de bewoners best hun eigen afval weg kunnen brengen,' aldus een woordvoerder van Idealis. 'Bovendien scheelt het hen in woonlasten.' Bewonersvertegenwoordiger Max Jonkman weet niet of de Dijkgravers te paaien zijn met geld. 'De bewoners vinden het wel gemakkelijk zo. Ik vind het zelf ook prettig. Tegelijkertijd ben ik het wel met Idealis eens: het is niet meer van deze tijd. Waar wordt tegenwoordig nog je vuilnis bij de deur opgehaald? Alleen in bejaardentehuizen.'
Bij andere studentencomplexen, zoals Hoevestein, brengen studenten inmiddels wel zelf hun afval weg. Maar Dijkgraaf is een geval apart, zegt Max. 'Er heerst hier een andere mentaliteit. Er wordt hier sowieso door veel studenten troep naar buiten gegooid. Wat ik allemaal al niet beneden heb zien liggen: vuilniszakken, tosti-ijzers, televisies.'