Nieuws - 26 februari 2009

GENIETEN OP DE ATLETIEKBAAN

Nout Jansen geniet als hij op 15 februari naar de startstreep loopt voor de finale van de 1500 meter. Dit was zijn doel op het NK Indoor atletiek.

Voor de kwalificatierace, een dag eerder, was de Velpse student Bos- en natuurbeheer een stuk zenuwachtiger. Zijn eerste senioren-NK, voor het eerst tussen de grote jongens. De lucht in de Apeldoornse hal was droog, en mocht van hem best een graadje koeler. In het wachthok voor de start, bij de controle van clubtenue en spikelengte, had hij maar wat geijsbeerd en aan zijn benen geschud, zoals de anderen ook deden. Om zich heen kijken en genieten van de volle tribune lukte in de concentratie van gister niet. Maar de race was ideaal geweest. Rustig, zodat hij niet kapot over de finish kwam.
Moe en met hoofdpijn was hij ‘s avonds om negen uur zijn bed in gedoken, om elf uur later uitgerust wakker te worden. Om de ochtend door te komen had hij zijn vader geholpen bij het zoeken naar een huisje voor de wintersport. Hij was ook ontspannen gebleven onder de autopech op de heenweg, al had hij zich daardoor laat in de hal gemeld.
Dan klinkt het startschot. Als jongeling delft Nout in het gedrang het onderspit en moet achteraan aansluiten. Bang de boot te missen passeert hij al snel een paar lopers en schuift op naar plek vijf. Als in de voorlaatste ronde de eindstrijd begint, kan hij nog gas geven. Bijna krijgt hij nummer twee nog te pakken, maar dan is daar de finishlijn en de fotograaf waar hij half over struikelt. Derde. En hij zijgt met pijnlijke benen neer.
De kampioen moet eerst interviews geven voordat de drie medaillewinnaars samen naar het podium mogen. Nout haalt zijn veilig opgeborgen kleren op, en dribbelt wat uit. Drie kwartier later krijgt hij de bronzen plak dan toch mooi om zijn nek. Boven de piano thuis hangt de medaille nu te glimmen. En Nout, die gloeit in stilte van trots.