Organisatie - 2 april 2009

GEEN NARCISSEN OP DE CAMPUS

De Keukenhof in Lisse staat weer in volle bloei en dat is te merken. Met busladingen vol komen in drie maanden tijd bijna één miljoen mensen van heinde en verre om het kleurrijke schouwspel te beleven. Meer dan zeven miljoen krokussen, narcissen, tulpen, hyacinten en andere bolgewassen zorgen voor een spetterend lentefeest. Vooral op buitenlanders heeft deze bolbloemenpracht een magische aantrekkingskracht. Absolute hoogtepunten zijn daarbij de oude windmolen en een enorme wooden shoe tussen de tulpen, waar je met de hele familie in kunt staan. Oudhollandse gezelligheid en vrolijke bloemenpracht, het clichébeeld van Nederland, dat is wat de buitenlander wil beleven bij ons.
Nou is voor de gemiddelde Wageningse onderzoeker dit bloemenspektakel en klompengedoe een beetje over de top. Maar om daarom op de hele campus geen enkele krokus, narcis of tulp te planten, dat is weer het andere uiterste. De velden rond Forum, Radix en Atlas zijn deze lente een zompige saaie groene vlakte. Geen vrolijkheid aan. De vele Wageningse buitenlanders komen toch maar mooi bedrogen uit op de meest internationale universiteit van Nederland. En dat is ook precies hun kritiek, zoals uit de International Student Barometer en het artikel ‘Iedereen is Internationaal’ in Resource 15 bleek. Het onderwijs is prima, maar er is te weinig aandacht voor de buitenlandse student en op de campus is het wel erg stil en saai.
Actie dus. Fleur op die saaie campus, met pracht en praal van eigen bodem! Met tulpen en andere bolbloemen, een poffertjeskraam, een coffeeshopje, draaiorgelmuziek en op zondagmiddag klompendansen. Een beetje klantgerichte universiteit van internationale allure zet tussen de stijve kubusvormige gebouwen een enorme Oudhollandse windmolen neer. Met in die mooie molen wooneenheden voor buitenlandse studenten. Pretpark Wageningen. Dat is wat de internationale klant wil.
Ik weet niet of één windmolenwoontoren dan wel genoeg is, maar dat zien we dan wel weer.