Nieuws - 12 maart 2009

GATZE LETTINGA OPNIEUW IN DE PRIJZEN

Prof. Gatze Lettinga, de Wageningse emeritus hoogleraar Milieutechnologie, heeft alweer een internationale prijs gekregen voor zijn vinding om afvalwater onder zuurstofloze condities te zuiveren en tegelijkertijd energie en meststoffen te produceren.

Tijdens de Singapore International Water Week in juni mag Lettinga de Lee Kuan Yew Water Prize in ontvangst nemen. Hij ontwikkelde twintig jaar geleden de UASB-reactor – Upflow Anaerobic Sludge Blanket – waarmee goedkoop en op grote schaal industrieel afvalwater is te reinigen. Hij vroeg geen patent aan op zijn vinding, waardoor de techniek inmiddels in gebruik is in drieduizend verschillende reactortypen, goed voor tachtig procent van de anaerobe waterzuivering in de wereld.
De voorzitter van de jury prijst vooral het altruïsme van Lettinga, die jonge onderzoekers in ontwikkelingslanden zijn techniek bijbracht.
Lettinga is ingenomen met de prijs, vernoemd naar de eerste president van Singapore. Twee jaar geleden ontving hij de Amerikaanse Tyler Prize voor zijn waterzuiveringstechniek.