Nieuws - 11 december 2008

GATES FOUNDATION REDT PROTA

Het biodiversiteitsprogramma Plant Resources of Tropical Africa (Prota), dat kantoor houdt bij Wageningen UR, krijgt de komende anderhalf jaar 2,7 miljoen dollar van de Bill and Melinda Gates Foundation. Daarmee is het project, dat aan een zijden draadje hing, gered.
Ook het ministerie van LNV (800 duizend euro), de International Tropical Timber Organisation (500 duizend dollar) en NWO-stichting Wotro (100 duizend euro) steunen het programma. Voorwaarde voor deze cofinanciers was dat de Gates Foundation over de brug zou komen.
Prota inventariseert en ontsluit de kennis over zevenduizend nuttige planten uit tropisch Afrika in de vorm van boeken, cd-roms en databases. De planten zijn ingedeeld in zestien gebruiksgroepen, waarvan er inmiddels zes gereed zijn.
Het programma, dat inmiddels vijf jaar bestaat, wordt uitgevoerd door drie Europese en zeven Afrikaanse kennisinstellingen. Naast het kantoor in Wageningen heeft Prota een vestiging in Nairobi.
Subsidie krijgen van de Gates Foundation was niet eenvoudig, zegt directeur dr. Jan Siemonsma. ‘De foundation zit in liquiditeitsproblemen door de kredietcrisis. Oorspronkelijk hadden we acht miljoen dollar subsidie gevraagd, maar de afgelopen maanden werd er steeds geld afgeknabbeld.’