Wetenschap - 4 oktober 2001

Fruitwark voor kinderen snel te fruitig

Welke levensmiddelen vinden kinderen en tieners lekker? Welke niet? Daar proberen onderzoekers van ATO, LEI en Rivo achter te komen. Ze ontdekten bijvoorbeeld dat de meeste kinderen de stukjes fruit in de fruitkwark niet waarderen.

De populairste soorten fruitkwark onder kinderen bevatten geen stukjes fruit. "Er zit natuurlijk wel fruit in", zegt ir. Astrid Poelman van ATO. "Maar het is helemaal fijngemalen." De populairste soorten fruitkwark onder volwassenen bevatten wel van zulke stukjes.

Onderzoeksleider Poelman probeert in het project de smaak van tieners en kinderen te leren kennen. "Kinderen en tieners hebben niet alleen steeds meer geld te besteden", verklaart ze. "Ze be?nvloeden ook het uitgavenpatroon van het gezin." Daarnaast worden kinderen uiteindelijk volwassen consumenten. Door producten te maken die kinderen waarderen, kunnen bedrijven hen op de langere termijn aan zich binden. | W.K.