Wetenschap - 5 december 2002

Friese studentenfilm ook leuk voor niet-Friezen

De Friestalige Kameleonfilm die door studenten uit protest tegen de Nederlandstalige bioscoopfilm is gemaakt, was vorige week woensdag in Wageningen te zien. De tweehonderd bezoekers kregen een houten kont van de klapstoelen in de grote collegezaal van de Leeuwenborch. Maar gezien het gelach tijdens de film en het applaus na afloop was dat het publiek wel waard.

De film 'De Kameleon sjocht yn it waar' ('De Kameleon kijkt in het weer') is een initiatief van de Friese studentenvereniging Bernlef uit Groningen. Ze vonden het een gemiste kans dat de bioscoopfilm over de creatie van schrijver Hotze de Roos in het Nederlands wordt gemaakt, terwijl het verhaal zich afspeelt in de jaren vijftig in Friesland en iedereen toen Fries sprak.

Het door hen geschreven verhaal, dat draait om de ontvoering van de Friese weerman Piet Paulusma door zijn Groningse concurrent Jaap Nienhuis, bevat alle elementen uit de boeken en is daarmee een op en top Kameleonverhaal geworden. Dat de film met humor is gemaakt valt ook te zien aan de slapstickachtige achtervolgingssc?ne van zoon Kees en vader Dijkstra rond de molen, die velen in de zaal deed lachen. Het enige vervelende aan de avond waren de langdradige voorfilms over de festivalpremi?res van de film.

Voor niet-Friezen was de vijfendertig minuten durende Kameleonparodie Nederlands ondertiteld. Volgens bezoeker Cathrina Draaisman, die het Fries verstaat, mis je dan wel vele typische Friese uitdrukkingen. "Maar ik vind het niet gek dat de bioscoopfilm in het Nederlands wordt gedraaid. De boeken waren tenslotte ook Nederlandstalig."

Studentenvereniging Bernlef is in een rechtszaak verwikkelt met de uitgever Kluitman over vertoning van de film. Ze waren in Wageningen op uitnodiging van de Wageningse vereniging voor Friese studenten WSSFS, die hiermee haar vereniging wilde promoten. | Y.d.H.