Nieuws - 27 februari 2014

‘Fries klinkt gewoonweg prachtig’

Wie? Ganesh Chandra Mouli, Msc Environmental Sciences
Wat? Afstudeeronderzoek over ‘blauwe energie’ bij Wetsus
Waar? Leeuwarden

‘Bij het watersinstituut Wetsus in Leeuwarden doe ik onderzoek naar ‘blauwe energie’, oftewel stroom opwekken door gebruik te maken  van de verschillende eigenschappen van zout en zoet water. Door gebruik te maken van speciale membranen kun je de positieve en negatieve ionen van elkaar scheiden en daarmee een elektrische stroom op gang brengen. Ik onderzoek nu hoeveel energie er uiteindelijk via deze methode kan worden opgewekt. De technologie staat nog in de kinderschoenen, maar er zijn in Nederland veel mogelijkheden om deze technologie toe te passen omdat Nederland veel rivierdelta’s kent. Op dit moment lijkt de Afsluitdijk de meest geschikte locatie.

Wetsus is het belangrijkste onderzoeksinstituut in Nederland als het gaat om watertechnologie. Het instituut is heel belangrijk voor Leeuwarden omdat de stad zich profileert als de hoofdstad van watertechnologie. De sfeer hier is behoorlijk internationaal, met PhD’ers uit heel Europa en daarbuiten. Het is een levendige omgeving; iedereen is erg aardig en we praten veel over wetenschap. Maar er zijn natuurlijk ook veel Friezen. Net als de rest van de Nederlanders zijn ze erg aardig. Ik heb zelfs al een paar woorden Fries geleerd. Ik vind de taal gewoonweg prachtig klinken. Als je ‘hoi’ zegt antwoorden ze met ‘Agoeie’ en ‘Gelukkig Nieuwjaar’ is ‘Folle lok en seine’.

Ik woon in een huis met een paar andere mensen van Wetsus, waaronder een medestudent uit Wageningen die vergelijkbaar onderzoek doet als ik. Leeuwarden heeft misschien niet dezelfde ‘fun factor’ als Ede of Wageningen, maar het is een geweldige plek om naar een live concert te gaan. Elk weekend is er wel wat te doen.’