Organisatie - 1 januari 1970

Fresco vraagt aandacht voor rijst

Onderzoek naar rijst moet door publieke partijen gedaan blijven worden, en ook Wageningen UR heeft daarin een rol te vervullen. Dat was een van de stellingen van prof. Louise Fresco maandag in Wageningen, waar ze een lezing hield over rijst. De Verenigde Naties hebben 2004 uitgeroepen tot internationaal jaar van rijst.

Fresco, assistent directeur-generaal van de wereldvoedselorganisatie FAO, gaf in de capitulatiezaal van Hotel de Wereld college aan studenten en andere geĆÆnteresseerden over het belangrijkste voedselgewas van de wereld. In vogelvlucht behandelde ze alle aspecten van rijst en toonde zich verbaasd wanneer studenten niet spontaan de gevraagde wetenswaardigheden konden ophoesten. Bijvoorbeeld dat er jaarlijks ruim zeshonderd miljoen ton rijst verbouwd wordt, waarvan viervijfde deel niet op de wereldmarkt terechtkomt maar lokaal wordt geconsumeerd. En dat voor de verbouw van een kilo rijst tussen de tweeduizend en vierduizend liter water nodig is. Fresco vroeg het publiek de juiste proporties goed in te prenten: per dag heeft een mens vier liter drinkwater nodig en veertig liter water om zich te wassen, terwijl er vierduizend liter water gaat zitten in het verbouwen van het voedsel dat een mens per dag eet. Plant Research International deed onderzoek naar rijstteeltsystemen waarin vier keer minder water verbruikt wordt.
Biotechnologisch onderzoek naar rijst is veelbelovend, stelde Fresco, want er is al veel onderzoek gedaan, het onderzoek is in publieke handen en het genoom van rijst is relatief kort. Toepassingen zoals golden rice, een variƫteit die een korrel oplevert met meer vitamine A, zijn nog maar het begin. Van belang is wel, zei Fresco, dat onderzoek zich richt op toepassingen die bruikbaar zijn voor kleinschalige boeren, aangezien viervijfde van de rijst door hen verbouwd wordt. Fresco besloot haar betoog met een oproep aan Wageningen UR om serieus bij te dragen aan het internationaal rijstonderzoek. |
J.T.