Organisatie

Fresco opent academisch jaar in duurzame outfit

Rest-inkt, bacterieverf, ananasschoenen en paddenstoelenleer. Enkele onderdelen van de outfit die Louise Fresco draagt ter gelegenheid van de opening van het academisch jaar 2018. De outfit laat verschillende duurzame innovaties in de mode-industrie zien.
Tessa Louwerens

Ontwerper Aliki van der Kruijs aan het werk met rest-inkt. © Berber Hania

De jurk is speciaal voor deze gelegenheid ontworpen door Elsien Gringhuis. Zij kenmerkt zich door haar tijdloze ontwerpen, die in Nederland worden geproduceerd. Gringhuis: ‘Tijdens de eerste fitting was dit de jurk die Louise gelijk perfect stond. Het is een van mijn classics. Het jurkje is tijdloos’. De jurk is gemaakt van deadstock zijde en ontworpen met patronen waarbij een minimale hoeveelheid stof verloren gaat.

Rest-inkt

Ontwerper Aliki van der Kruijs verfde de jurk met rest-inkt. ‘Bij een inkt-jet printer die wordt gebruikt om stoffen te printen worden de koppen steeds tussendoor schoongespoten, zodat je geen strepen van een andere kleur krijgt. Ik zag die inkt-residuen aan de zijkant van de printer en het was een mooie donkerpaarse kleur.’ Deze inkt wordt nu verwerkt als chemisch afval, maar Van der Kruijs vond een manier om deze reststroom opnieuw te gebruiken en zo de footprint van de industrie te verkleinen.

© Berber Hania

Bacterie-verf

De sjaal is ontworpen en gemaakt door Ilfa Siebenhaar van ontwerp-duo Living Colour. Het materiaal is organisch zijde en peace silk, wat betekent dat de zijderupsen blijven leven en niet levend worden gekookt. De ontwerpers kleurden de sjaal met behulp van milieuvriendelijke kleurstoffen die van nature door bacteriën worden geproduceerd. Die kleurstoffen zijn biologisch afbreekbaar en er wordt geen schadelijk afval geproduceerd. Het textiel is van puur zijde, geen gemengde vezels, en is dus makkelijk te recyclen. Siebenhaar: ‘De bacterieverf is niet schadelijk en de sjaal kan naar wens herhaaldelijk een nieuw verfbad krijgen en seizoens-kleuren van bijvoorbeeld licht naar donker opbouwen.’

Ananasschoenen

Ontwerper Lus Aarts maakte goudkleurige schoenen van ananasleer. Piñatex, zoals het nieuwe materiaal heet, is gemaakt van de bladeren van ananas. Dit bijproduct van de ananasteelt vormt een natuurlijk en 100 procent biologisch afbreekbaar alternatief voor leer. De schoenen bleken echter te los te zitten. ‘We hadden helaas de voeten opgemeten op een warme zomerdag’, zegt Aarts. ‘Daardoor vielen ze uiteindelijk te groot uit.’ Als alternatief is ervoor gekozen om een paar van Fresco’s eigen schoenen uit te rusten met details van Piñatex.

(Tekst loopt door onder video)

Bekijk hier het productieproces van de outfit:

Paddenstoelenleer

Een laatste duurzaam detail is het horlogebandje dat is ontworpen door Iris Houthoff, docent Bio Process Engineering. Het bandje is gemaakt van paddenstoel-mycelium, een schimmel afkomstig van de Ganoderma lucidum paddenstoel. In Azië wordt die paddenstoel gebruikt om een bittere geneeskrachtige thee van te trekken. Houthoff: ‘Mycelium groeit op reststromen, verbruikt nauwelijks water en is bewerkt met ongevaarlijke chemicaliën.’

Wil je meer weten over duurzame mode? In de nieuwe Resource, die donderdag verschijnt, staat een uitgebreid artikel over circulaire mode.

Lees ook:

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.