Nieuws - 18 december 2014

Fresco invloedrijk in voedselbeleid

tekst:
Albert Sikkema

Bestuursvoorzitter Louise Fresco staat op plek 5 van de AgriTop 50. De lijst van meest invloedrijke personen in de land- en tuinbouw wordt aangevoerd door staatssecretaris Sharon Dijksma.

De AgriTop 50 wordt samengesteld door vakblad Boerderij. Die vraagt een vakjury wie volgens hen het voedselbeleid en –debat bepalen. Daarbij worden zaken als invloed, netwerk, charisma, wapenfeiten, groeipotentieel en afbreukrisico gewogen. Vorig jaar, toen Fresco nog universiteitshoogleraar in Amsterdam was, stond ze op plaats 12 van de ranglijst. Nu ze bestuursvoorzitter van Wageningen UR is, stijgt ze naar de vijfde plaats.

Staatssecretaris Dijksma, die het afgelopen jaar veel wetgeving voorbereidde over veehouderij en mest, stijgt dit jaar van plaats 5 naar plek 1 op de ranglijst. Ze verdringt Cees ’t Hart, ceo van Friesland Campina, die nu op de tweede plaats staat. De Wageningse hoogleraar Ruud Huirne, voormalig directeur van de Social Sciences Group en nu directeur bij Rabobank, staat op plaats 4. Fresco's voorganger Aalt Dijkhuizen, inmiddels boegbeeld van de topsector Agri & Food, duikelt van de derde naar de achtste plaats.

Boerderij beoordeelt Fresco als ‘intellectuele krachtpatser’ die veel invloed heeft door haar posities bij de FAO, Rabobank, SER en Shell Foundation. ‘Haar invloed groeit alleen nog maar verder aan het hoofd van een organisatie met wereldwijde uitstraling. Fresco wacht wel de zware klus om onderzoeksbudgetten op peil te houden’, stelt Boerderij.