Nieuws - 16 maart 2013

Fresco excellente alumnus

Louise Fresco is gisteren tijdens de diesviering bekroond met de Outstanding Alumnus Award. Zij is de vierde alumnus die deze onderscheiding krijgt.

fresco_met_alumniprijs.jpg
De prijs is een onderscheiding van het Wageningen Universiteits Fonds (WUF) voor afgestudeerden die een uitzonderlijke maatschappelijke bijdrage hebben geleverd. Fresco kreeg de onderscheiding, een bronzen beeldje van beeldhouwster Marian Spekreijse, na afloop van haar dieslezing in de Junushoff. De jury noemt Fresco 'een van de bekendste en invloedrijkste afgestudeerden van de universiteit in de laatste jaren, die bovendien wereldwijd gezag geniet'.
Niet-westers
Louise Fresco studeerde vanaf 1970 agrarische sociologie van de niet-westerse gebieden (voor de kenners: NM 31). Zij promoveerde in 1986 cum laude op het gebied van de tropische plantenteelt. Vier jaar later werd zij hoogleraar Plantaardige productiesystemen, met als specialisatie tropische gebieden. In 1997 verkaste ze naar het FAO. Sinds 2006 is Fresco universiteitshoogleraar aan de UvA met als aandachtgebied de grondslagen van duurzame ontwikkeling in internationaal perspectief.
Hamburgers
Fresco is lid van de KNAW en bekleed diverse deeltijdleerstoelen in binnen- en buitenland. Ze is onder meer lid van de SER en de Raad van Commissarissen van de Rabobank. Louise Fresco treedt veelvuldig op in de media. Ze heeft een column in NRC Handelsblad en schreef diverse boeken, waaronder een paar literaire romans. Haar laatste boek, Hamburgers in het Paradijs' deel veel stof opwaaien. Critici zien er een onversneden pleidooi in voor de intensieve landbouw.
Rolmodel
Louise Fresco is de vierde 'outstanding alumnus'. De prijs werd in 2005 voor het eerst uitgereikt aan schrijver Frank Westerman en wetenschapper professor Floor van Leeuwen van het Nederlands Kanker Instituut. In 2009 viel 'bugman' Ruud Kleinpaste, de eer te beurt. Juryvoorzitter en rector magnificus Martin Kropff noemt Fresco een 'rolmodel voor menig jong onderzoeker en hoogleaar'. 'Zij verbindt natuurwetenschappelijke met sociaaleconomische inzichten en verstaat de kunst om culturele achtergronden in verband te brengen met het probleem van de voedselzekerheid.'