Nieuws - 1 december 2015

Fresco door koperdiefstal niet in Parijs

tekst:
Koen Guiking

Een koperdiefstal die het treinverkeer tussen Brussel en Parijs stillegde heeft bestuursvoorzitter Louise Fresco verhinderd bij de klimaattop in Parijs aanwezig te zijn.

De Thalys op Amsterdam Centraal. Foto: Bart

Fresco stond zondag 30 november op Amsterdam Centraal Station om met de Thalys naar Parijs te vertrekken voor een overleg met voorzitters van andere kennisinstellingen. Ze zouden samen schaven aan de definitieve tekst waarin de instellingen gezamenlijk verklaren dat ze een wetenschappelijke bijdrage leveren aan het ‘4 promille initiatief’. Dat is een initiatief om er wereldwijd naar te streven 4 promille van de CO2 uit de atmosfeer in de bodem te krijgen.

Op Amsterdam CS bleek echter dat de trein flinke vertraging had door een koperdiefstal op het spoor. Het was te laat om alsnog de auto of het vliegtuig te pakken.

Het 4 promille initiatief is vandaag gepresenteerd. Ook de wetenschappelijke instellingen waren daar aanwezig om hun steun voor dit plan uit te spreken en aan te geven dat ze onderzoek zullen richten op het concretiseren ervan. Bij die bijeenkomst was Fresco eveneens uitgenodigd, maar om alleen daarvoor naar Frankrijk af te reizen ‘is niet echt productief’, aldus Simon Vink, woordvoerder van Freso.