Nieuws - 29 september 2011

Fraude

Het geval Stapel ettert nog even door. Na de UvA (waar hij promoveerde) gaat ook Groningen (waar hij hoogleraar was) Stapels gangen na. De verwachting is dat binnenkort ook Stapels proefwerken op de middelbare school tegen het licht worden gehouden. Wat Stapels basis- en kleuterschool gaan doen, is nog niet bekend.

Dom
Roken is slecht voor het geheugen, beweren wetenschappers van Northumbria University. Zij gaven rokers, ex-rokers en niet-rokers een serie eenvoudige opdrachten mee. De niet-roker onthield gemiddeld een vijfde meer opdrachten dan de roker. Roken tast dus het geheugen aan, luidt de conclusie. Zijn rokers niet gewoon dommer?
Melk
Wetenschappers van de UvH (Harderwijk) hebben het gen ontdekt voor slechte wetenschapsjournalistiek. Mensen met een bepaalde variant van het gen blijken een pathologische dwang te hebben om overtrokken koppen te maken. Dat meldt het online magazine De Speld (Jouw Vaste Prik voor Betrouwbaar Nieuws). Melk schijnt te helpen. Zo'n drie pinten per dag.
Woef
Bijna 95 procent van de hondenbezitters praat tegen zijn dier. Voor katten ligt dat op 87 procent. Dat blijkt uit onderzoek onder Australische dierenliefhebbers. Liefst 85 procent van hen zegt te begrijpen wat er wordt teruggeblaft of -gemiauwt. Dat is aanzienlijk meer dan doorsnee echtelieden met een aanzienlijk grotere woordenschat van elkaar oppikken.