Student - 22 november 2010

Fraude met studiebeurs streng bestraft

Studenten die frauderen met hun studiebeurs, lopen voortaan kans op een fikse boete en zelfs strafvervolging. Uit een Amsterdamse controle blijkt het probleem omvangrijk.

geldboom.jpg
Het was ook een tikje vreemd dat frauderen met je studiebeurs tot nu toe straffeloos bleef. Wie bij moeder thuis blijft wonen, maar bij DUO het adres van een tante in Wageningen opgeeft krijgt 170 euro meer basisbeurs. Controles zijn er nauwelijks en mocht je door toeval toch tegen de lamp lopen, dan hoef je alleen het teveel ontvangen bedrag terug te betalen. Vrijwel geen enkele financiƫle regeling in Nederland is zo mild jegens overtreders.
Bewijslast omgedraaid
Maar dat is nu afgelopen als het aan de nieuwe regering ligt. Wie voortaan op fraude wordt betrapt moet niet alleen de teveel ontvangen beurs terugbetalen, maar krijgt ook een boete die gelijk staat aan de helft van dat bedrag. Bij een nieuwe overtreding kan strafvervolging worden ingesteld. Bovendien wordt de bewijslast omgedraaid: DUO hoeft fraude niet meer aan te tonen, bij twijfel moet de student zelf bewijzen dat hij woont waar hij staat ingeschreven.
40 procent fraudeurs
Hoeveel studenten met hun beurs frauderen is niet bekend, maar uit een controle in Amsterdam bleek wel dat het om meer dan een enkeling gaat. Afgelopen zomer gingen controleurs langs bij  2500 'uitwonende' studenten van wie het ouderlijk huis ook in Amsterdam staat, kennelijk de grootste risicogroep. Daarvan bleek maar liefst 40 procent met de woongegevens te frauderen. Inmiddels zijn ook controles aangekondigd in Rotterdam, Den Haag en steden in de regio Twente.