Nieuws - 27 september 2012

Frans idool

Wat? Film Cloclo + Franse muziekmiddag
Waar? Heerenstraattheater Wageningen
Wanneer? Zondag 30 september 14.30 uur
Hoeveel? 12,50 euro, online reserveren mogelijk

28-Cloclo-Le-Film-CULT0704.jpg
De naam Claude François zal de meeste Nederlanders niet bekend in de oren klinken. Toch verkocht François, bijnaam Cloclo, miljoenen platen. Tegenwoordig is de in 1978 overleden zanger bijkans een halfgod in Frankrijk. Voor de niet-ingewijden zijn misschien de nummers herkenbaar die door Amerikaanse artiesten werden gecoverd, zoals My way van Frank Sinatra en My boy van Elvis Presley.
Voor fans en nieuwsgierigen organiseert het Heerenstraattheater komende zondag 30 september een Franse middag. Dan is er muziek te horen van het op chansons geïnspireerde huiskamerorkest Novakoski en worden Franse hapjes geserveerd. De hoofdmoot is de vertoning van de nieuwe biopic over François' leven. Titel: Cloclo.
Diens levensloop leest al bijna als een script. Geboren in Egypte, trekt hij naar Parijs om daar op te klimmen als chansonnier. Zijn persoonlijke relaties zijn bewogen, vooral de moeilijke relatie met zijn vader. En op het hoogtepunt van zijn roem eindigt zijn leven plotseling tragisch. Op zijn negenendertigste elektrocuteert hij zich per ongeluk in een badkuip wanneer hij een lamp recht draait.
Daar zou iemand eens een droevige chanson over moeten maken.