Wetenschap

Fraaie Beelden op de Berg

Het Belmonte Arboretum is altijd een bezoek waard. De expositie Beelden op de Berg is een extra aansporing om erop uit te gaan, blijkt na de opening zaterdag.
Roelof Kleis

© Roelof Kleis

‘Zomersneeuw’ is de ietwat mystieke en paradoxale titel van de elfde Beelden op de Berg. De term verwijst naar de paringsdans van de eendagsvliegen. Vroeger een gangbaar zomers fenomeen, waarbij de dwarrelende insecten aan sneeuw doen denken. Door milieuvervuiling is dit fenomeen tegenwoordig nog maar zelden te zien. Zomersneeuw is de metafoor voor het thema van de expositie: ‘eeuwige verjonging’.

WUR

Die eeuwige cyclus van verjonging en vernieuwing is door de tien aangezochte kunstenaars op zeer uiteenlopende manier verbeeld. Twee van de tien, Anne Geene en William Engelen lieten zich daarbij inspireren en helpen door onderzoekers van WUR. Zij verbleven daartoe een aantal weken op de campus en exposeerden in Impulse. Een derde kunstenaar, Lizan Freijsen, werkte niet op de campus maar exposeert op dit moment in Impulse.

Wat die samenwerking tussen William Engelen en meteoroloog Bert Heusinkveld opleverde is al uitvoerig in het jongste nummer van Resource beschreven. Engelen laat de omgeving spreken, door weersvariabelen als temperatuur, wind en luchtvochtigheid de woorden van de evergreen I beg your pardon, I never promised you a rose garden aan te laten sturen. En dat in een voortdurende nieuwe volgorde.

BodBGeene.jpg

Anne Geene stak haar licht op bij diverse biologen en vertaalde die kennis in een hele reeks aan nieuw bedachte arboreta. Het werk van Geene is grappig en speels. Want waarom zou een bomentuin eruit moeten zien zoals het Belmonte? Geene maakte een heel boek vol ideeën over nieuw bomentuinen. Een Arboretum Methusalae bijvoorbeeld, bestaand uit alleen maar bomen die ouder worden dan 500 jaar.

Wilders Arboretum

Op de expositie heeft Geene een kas gebouwd, waarin zij een aantal van haar voorstellen voor nieuwe arboreta laat zien. Een collectie bomen op sterk water bijvoorbeeld. Bomen die groeien op verschillende groeimedia, in de kas verbeeldt door gekleurd water. Of bomen die van dun naar dik zijn gerangschikt. De variatie is eindeloos. Niet in de kas, maar wel in het boek, wordt het Wilders Arboretum voorgesteld, een tuin met louter Hollandse bomen.

BodBtuinhuis.jpg

Naast het speelse werk van Engelen en Geene is er nog veel meer fraais te zien. Tanja Smeets ontwierp een nieuwe boom door er eentje te versieren met onnatuurlijk blauwe lianen en zwarte bloemen. Nico Parlevliet bouwde een zwart prieel, waarin messing lamellen door motoren gedreven langs elkaar bewegen, wat een raadselachtig fluisteren oplevert.

Beelden op de Berg is tot zondag 23 september te zien in het Belmonte Arboretum.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.