Nieuws - 12 mei 2011

Foute moves in Brazilië

Wie? Lieke Boekhorst, zesdejaars ­Dierwetenschappen
Wat? Onderzoek naar duurzame vleesvee-systemen in Jaboticabal, Brazilië
Waarom? 'Ik wil weten hoe de veehouderij ­ecologisch duurzamer kan.'

28-Lieke-bij-hek-DSCN2309.jpg
'Er was beloofd dat ik een kamer zou krijgen zodra ik in Brazilië zou landen, maar er was niets geregeld. Typisch Brazilië! Gelukkig kon ik de eerste  maand bij een professor in huis wonen. Voordat ik aan het werk ging moest ik Portugees leren. Niemand spreekt daar Engels, zeker niet de oudere generaties. De professoren kunnen zelfs de Engelse publicaties van studenten niet controleren. Door de taalkloof voelde ik me soms ook wel eenzaam die eerste weken.
Met mijn stagebegeleider en een basiscursus Portugees op zak ging ik op bezoek bij veehouderijen in de omgeving. Vaak worden de koeien losgelaten en na  vier jaar weer gevangen  en geslacht. Erg inefficiënt. Tijdens het droge seizoen moeten de beesten eigenlijk worden bijgevoerd. Beter is de zogenaamde feedlot, een soort grote openluchtstal waar tot wel vijfentwintigduizend koeien in kunnen. De dieren kunnen makkelijker bijgevoerd worden en de afvalstoffen zijn meer gecentreerd.
Na het veldwerk was het nog even onzeker of ik wel in Brazilië kon blijven. Ik had een visum voor maar een paar maanden. Volgens mijn begeleider zou het wel goed komen. Vier dagen voor het verstrijken van mijn visum vroeg ik of het al geregeld was. Niet dus. Ik moest het land uit en vierde kerst in Buenos Aires. Na een korte vakantie in Argentinië en Uruguay mocht ik weer voor negentig dagen terug naar Brazilië. Nieuwjaar vierde ik in Rio, met de voeten in het strandzand.
Dat was niet het enige feest, tijdens mijn stage ik ben vaak uitgeweest in Brazilië. In het begin had ik wel een echte handicap: Ik kon niet dansen! Na een avond te zijn uitgelachen om mijn Nederlandse moves, besloot ik een cursus Forró te volgen, de  nationale dans. Niet kunnen dansen is echt een af-knapper bij de meeste Braziliaanse mannen. Essentieel dus voor een leuk avondje uit.'