Nieuws - 1 januari 1970

Fosfor-worm moet Afrikaanse bodem revitaliseren

Voor boeren in West-Afrika is het zaak om hun uitgeputte bodems te 'revitaliseren' door het gegraaf van aardwormen naar fosfor te stimuleren, concludeert promovendus ir Elisée Ouédraogo.

Boeren dienen het juiste organisch materiaal toe te voegen aan hun bodems, om de activiteit van aardwormen te stimuleren. De bioloog Ouédraogo experimenteerde in zijn thuisland Burkina Faso met verschillende soorten organisch materiaal, en concludeerde dat schapenmest en maïsstengels de optimale aardwormactiviteit verzorgen. De wormen worden het meest aangetrokken door dit organisch materiaal, en brengen grote hoeveelheden fosfor en andere voedingsstoffen naar de bovenste bodemlagen. Het transport van fosfor is hierbij essentieel, stelt Ouédraogo, aangezien bij de bodems in Burkina Faso en andere semi-aride West-Afrikaanse landen vooral het fosforgebrek de gewasproductie omlaag brengt.
Aardwormen brengen bij toediening van schapenmest in vier maanden tijd per hectare 74 ton grond naar het bodemoppervlak, inclusief de zestien kilo fosfor dat ze uit gesteente halen. Na toediening van maïsstengels is dat 49 ton grond en elf kilo fosfor. Ouédraogo deed minitieus speurwerk naar wormenuitwerpselen. Belangrijk is volgens de bioloog verder de winning van het zogeheten Kodjari-gesteente uit Burkina Faso, dat rijk is aan fosfor. Dit materiaal kan over de akkers worden verspreid. Dit gebeurt al, maar een grotere aanvoer zou meer boeren die kampen met kelderende oogsten, moeten helpen.
H.B.

Ir Elisée Ouédraogo promoveert op 18 februari bij prof. Lijbert Brussaard, hoogleraar Bodembiologie en biologische bodemkwaliteit, en prof. Leo Stroosnijder, hoogleraar Erosie en bodem en waterconservering.