Nieuws - 24 april 2008

Fosfaattoevoeging Noordzee

De Nederlandse vissers hopen dat het er van komt. Een proef om fosfaat toe te voegen aan de Noordzee, om te kijken of de vispopulaties daarvan profiteren.
‘De Nederlandse kustzone is een woestijn. We kunnen er ons brood niet meer verdienen, want er zit geen tong en schol meer’, klaagde een visser volgens Visserijnieuws tijdens een bijeenkomst op het LEI in oktober. ‘Op dit moment gaat het gigantisch mis op de Noordzee. Laten we ons niet schamen voor een oproep om meer schol en tong.’ Een peiling van Visserijnieuws gaf aan dat meer dan zestig procent van de lezers van het blad liever vandaag dan morgen beginnen met een proef.
Volgens de vissers zijn rioolwaterzuivering en het verwijderen van fosfaat uit wasmiddelen belangrijke redenen voor de teruglopende vangst van schol en tong. Met fosfaat meer algen, en uiteindelijk ook meer vis, redeneren ze.
‘Ja, het gaat er van komen’, zegt Imares-onderzoeker dr. Han Lindeboom. ‘Maar in de computer, voorlopig zeker niet in zee. Dat kan echt niet.’ Hij gaat berekenen of het plan economisch zinvol is. ‘Mijn gevoel zegt dat het wel eens meer zou kunnen kosten aan fosfaat dan het oplevert aan vis, maar dat zullen we zien.’
Lindeboom waarschuwt wel dat hij moeilijk kan voorspellen welke soorten profiteren van het fosfaat. ‘We kunnen straks iets zeggen over de ecologische draagkracht van het systeem. Maar we weten niet of uiteindelijk de schelpen, de kwallen of de platvissen zullen profiteren.’ Lindeboom verwacht in februari klaar te zijn met zijn modelberekening.
Een bezoeker van de discussiesite van Trouw heeft in de tussentijd een nieuwe oplossing. ‘Gewoon dus fosfaat terugbrengen in wasmiddelen, met het groene kenmerk ‘platvisvriendelijk’.’