Nieuws - 12 juni 2008

Forumvijver vol ziekmakende blauwalg

Zin in een frisse duik in de vijver bij het Forumgebouw? Daar kun je dan beter nog even mee wachten. Er zit nu nogal wat blauwalg in, zo blijkt uit onderzoek door studenten van het practicum Aquatische ecologie en waterkwaliteitsbeheer, vorige week. En daar kan je behoorlijk ziek van worden.

nieuws_2298.jpg
‘We hebben in de vijver zuurstofmetingen gedaan en allerlei proefjes’, vertelt docent Miquel Lurling van Wageningen Universiteit. ‘We deden dit altijd in de vijver op de Dreijen, maar nu is dit dichterbij.’ Studenten moesten met de metingen onder meer modellen maken die de zuurstofdynamiek simuleerden. In het water zat veel blauwalg, een bacterie. ‘We vonden vooral de blauwalg Anabaena, een bekende producent van neurotoxines’, vertelt Lurling. Die stoffen tasten het zenuwstelsel aan. Verder kun je van zwemmen in water met blauwalg last krijgen van hoofdpijn, maag- en darmklachten en irritaties aan ogen en huid. Al zul je niet snel gaan zwemmen in water met een blauwalgexplosie; dan plons je door een drijvende algensmurrie, en het kan behoorlijk stinken.
Niet alleen voor mensen zijn de omstandigheden in de Forumvijver slecht. Door de grote hoeveelheid algen komt het licht niet meer dan een meter diep. Daaronder is het te donker voor planten voor hun fotosynthese – waterplanten zijn er dan ook niet. En vissen kwamen de jonge onderzoekers ook niet tegen. ‘Maar dat is niet gek, want ze kunnen er ook slecht hun voedsel zien, en niet schuilen tussen de planten.’ Toch sluit hij niet uit dat er wat zwemt, zoals karpertjes en stekelbaarsjes. ‘Het zal niet voor het eerst zijn dat er iemand wat uitzet.’ Verder varieerden de omstandigheden op de bodem enorm.
Toch is Lurling optimistisch. ‘Het is een jonge vijver. Ik denk dat er vanzelf planten in gaan groeien. Volgend jaar gaan we tijdens het practicum gewoon weer meten.’