Nieuws - 18 oktober 2012

Forum 'werkt' te hard

De gevel van Forum vertoont haarscheurtjes door extreme hitte en kou. Elastisch voegwerk moet dat verhelpen.

forumscheurtjes.jpg
Het ziet er uit alsof de gevel van Forum alsnog van een mooi patroontje wordt voorzien. Op regelmatige afstand van elkaar worden rondom het gebouw horizontale lijnen aangebracht. Dat gebeurt door een steenlaag weg te halen. Maar de operatie heeft niks met esthetiek van doen, blijkt bij navraag. Forum heeft last van kou en hitte.
Scheurtjes
Gebouwen 'werken' onder invloed van de temperatuur. Ze krimpen en zetten uit. Daar wordt bij de constructie van een gebouw rekening mee gehouden. Toch is dat kennelijk bij Forum niet genoeg: op diverse plekken zijn kleine scheurtjes in de gevel ontstaan. Om erger te voorkomen wordt de gevel elastischer gemaakt, legt Ludy Zeeuwen (Facilitair Bedrijf) uit.
Elastisch
De weggehaalde steenlaag wordt vervangen door een kleinere steen met een bredere en elastische voeg. De voeg moet de werking van het gebouw beter opvangen. De werkzaamheden zijn deze week begonnen aan de noord- en westgevel. Het boren zorgt voor geluidsoverlast. Daarom wordt nu geboord, in de herfstvakantie.
Overlast
Volgende week wordt volgens Zeeuwen gevoegd. Een week later gaat het boren verder aan de oost- en zuidgevel, de kant waar de bibliotheek zit. Tijdens het boorwerk zijn volgens Zeeuwen geen examens gepland. Daarna wordt ook hier de nieuwe steenlaag aangebracht. Het werk duurt dus nog zeker drie weken.