Organisatie

Forse waterschade in bibliotheek

Een ongelukje met de sprinklerinstallatie heeft grote schade aangericht in de bibliotheek in Forum. De bieb is tot nader order gesloten.
Roelof Kleis

De wateroverlast ontstond zaterdag middag bij werkzaamheden op de zesde verdieping van Forum. De ruimtes die VHL hier achterlaat worden in juli geschikt gemaakt voor onderwijs van Wageningen UR. Voorbereidende werkzaamheden worden in de weekeinden alvast gedaan. Daarbij is volgens gebouwbeheerder Ludy Zeeuwen iets mis gegaan met de sprinklerinstallatie.

Hoe dat precies heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend. In korte tijd ontstond een enorme ravage. Volgens Zeeuwen heeft het water 20 á 30 minuten gegutst. Daarbij zijn enkele tienduizenden liters water het gebouw ingestroomd. Het water zocht zich van de zesde verdieping een weg naar beneden tot aan de eerste verdieping toe.

Dankzij snel ingrijpen is de schade aan de boeken in de bibliotheek volgens hoofd publieksdiensten Petra Otten relatief gering. ‘Een baliemedewerker heeft met hulp van studenten 30 tot 40 meter boeken gered.’ Dat zijn om en nabij de 3000 boeken die door het stromende water nat dreigden te worden. Uiteindelijk zijn volgens Otten maar twintig boeken onherstelbaar beschadigd. ‘En dat gaat om vrij recent materiaal, dus die zijn waarschijnlijk vervangbaar.’

Op social media circuleren meerdere filmpjes van de wateroverlast

Een ander filmpje van de waterschade, vespreid via social media

Tot ’s avonds twaalf uur is zaterdag een ingeschakeld bedrijf bezig geweest het water weg te zuigen. Sindsdien zijn tal van grote ventilatoren en droogmachines bezig de boel te drogen. Zaterdagmiddag is uit voorzorg besloten de bieb te sluiten voor het publiek. Boeken kunnen nog wel worden opgevraagd, maar de afhandeling vindt buiten de zaal op de gang plaats. Om te studeren zijn de computerzalen elders in het gebouw open. De universiteit heeft deze week een onderwijsvrije periode. De bieb wordt dan juist intensief gebruikt om te studeren.

Wanneer de bibliotheek weer wordt vrijgegeven voor het publiek is nog niet duidelijk. ‘We bekijken het van dag tot dag’, licht Zeeuwen toe. Dagelijks vinden metingen plaats om de luchtvochtigheid in de gaten te houden. Niet alleen de vloerbedekking moet drogen, maar ook het beton daaronder om schimmelvorming te voorkomen.

waterschade bieb2.JPG

Hoe groot de totale schade is, is op dit moment volgens Zeeuwen nog niet te zeggen. ‘Waterschade kan over een maand ook nog aan het licht komen. De kabelgoten zijn volgelopen, de vloerbedekking is op meerdere verdiepingen aangetast en het lattenwerk rond de glazen bol centraal in de bibliotheek is nat geworden.’ Ook de werkbladen rond de bol zijn aan de randen al gaan krommen en lijken verloren.

De expositie van botanische platen in de zaal van Speciale Collecties is uit voorzorg weggehaald. Niet omdat het te vochtig is, maar juist te droog, legt Otten uit. ‘De ventilatoren houden de luchtvochtigheid laag, zodat de boel kan drogen. De luchtvochtigheid in de expositieruimte moet daarentegen juist 40-55 procent zijn.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.