Wetenschap
Nieuws

Foodcamp: Proeven van en praten over voeding

In kleinschalige groepsgesprekken discussieerde Wageningen UR gisteren met de samenleving over voeding. Ondertussen konden nieuwsgierigen in Forum alle zintuigen prikkelen.
Rob Ramaker

‘Eiwit, eiwit en nog eens eiwit.’ Willem Brandenburg, onderzoeker bij Wageningen UR, maakt zijn gehoor direct duidelijk welke voedingsstof het grootste zorgenkind is voor de toekomst. Zijn plan om hier toch voldoende van te produceren? Het grootschalig verbouwen van wier op zee; duurzaam en zonder meer natuur te hoeven ontginnen. Enthousiast toont hij bruine en groene zeewier verpakt in twee plastic tonnen. ‘Wat is de catch?’ vraagt een kritische luisteraar. ‘Dit klinkt te goed om waar te zijn.’

Heel interessant om direct de reactie op zoiets als kweekvlees te zien

Food designer, en Foodcamp-bezoeker Ria

Het is een van de kleinschalige bijeenkomsten die plaatsvinden tijdens Foodcamp; een nieuw evenement waarmee Wageningen UR de dialoog met de samenleving aan wil gaan. Andere onderwerpen die op het programma staan zijn kweekvlees en klimaatverandering. In de centrale hal van Forum slenteren mensen ondertussen over een ‘innovatiemarkt’. Ze proeven chocolade met algen en broodsoorten gemaakt van de ‘vergeten’ graansoort haver. Ondertussen waant een man met een Oculus rift-3D-bril op zijn hoofd zich virtueel in een supermarkt.

Ik ben hier eigenlijk voor de mastervoorlichting, zegt Esther, student Levensmiddelentechnologie aan hogeschool VHL in Leeuwarden. Zeer waarschijnlijk gaat ze een Wageningse master volgen. Na de voorlichting pakt ze Foodcamp ook nog even mee. Ze is niet de enige. Op de markt lopen vooral bachelorstudenten met witte plastic WU-tas; regelmatig vergezeld door moeders en vaders. Maar Foodcamp lokt ook ‘gewone’ nieuwsgierigen. Willemien en Ria zijn food designers en namen al aan enkele sessies deel. ‘Heel interessant om direct de reactie op zoiets als kweekvlees te zien’, zegt Ria. Zo bleek een man achter haar verbijsterd toen hij hoorde hoeveel vlees de gemiddelde Nederlander eet per jaar. Willem Brandenburg heeft na een halfuur zijn verhaal over zeewierteelt afgerond. Maar een handvol bezoekers blijft gewoon doorvragen. Wat moet er allemaal nog worden onderzocht om zeewier grootschalig te kunnen verbouwen? Kan het zeewier ook te maken krijgen met ziektes en vraat? Brandenburg staat ze enthousiast te woord. Zo bleek Foodcamp vooral een plek waar fanatieke bezoekers hun nieuwsgierigheid de vrije loop konden laten.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.