Wetenschap - 29 september 2011

Food4you zoekt geluk in voedsel

Kennisfestival Food4You ­verkent de relatie tussen brein en voedsel. Bepaalt ons eten ons geestelijk welzijn?

Obesitas is niet alleen schuld van de consument.

Van 1 tot 15 oktober vindt het kennisfestival Food4You plaats met als thema good food, better mood. De publieksdag vindt dit jaar plaats op 7 oktober en zoals gebruikelijk zijn er door heel Wage­ningen lezingen en voorstellingen. Bovendien staat er een groot reuzenrad waarmee zoveel mogelijk nationaliteiten tegelijk zullen draaien voor een wereldrecord.
Tijdens het openingssymposium op 5 oktober moet de themaslogan meer diepgang krijgen. Laura Bouwman, universitair docent Gezondheid en maatschappij, draait het in haar betoog bijvoorbeeld om: Good mood is better food. Volgens haar kijken we te eenzijdig naar gezondheid. We mikken uitsluitend op het voorkomen van ziekte, maar onderzoeken niet wat ons gezond maakt. Het gevoel controle te hebben over je leven is zo'n onderschatte factor. Dit gevoel gaat volgens Bouwman vooraf aan gezonde keuzes en niet andersom.
Gezonde omgeving
Frans Kok, hoogleraar Voeding en gezondheid, vertelt over het ontluikende onderzoek naar wat voedsel met onze hersenen doet. Zelf wil hij bijvoorbeeld mensen laten eten in een MRI-scanner om de verzadigingsrespons te onderzoeken. Verder betoogt hij dat regering de verantwoordelijkheid voor chronische ziektes als obesitas niet langer alleen op de consument kan schuiven. De overheid moet helpen een gezonde omgeving te creëren en de industrie gehaltes van suiker, zout en calorieën verminderen.
Andere programmapunten zijn de medische kookwedstrijd. Hierbij is de uitdaging om voor elke patiënten een geïndividualiseerde maaltijd te verzinnen. Een bijeenkomst over de effecten van voedsel op het brein in het Restaurant van de Toekomst. Voor meer informatie kijk op food4you.nl.