Nieuws - 23 september 2013

Food4you dit jaar in ‘minimale’ editie

Door geldgebrek krijgt kennisfestival Food4You dit jaar een ‘minimale’ editie. De verdere toekomst van het evenement is hoogst onzeker.

In de minimale opzet is geen plek voor het symposium of de publieksdag. Een evenement dat wel gewoon doorgaat is de door de Vakschool Rijn-IJssel georganiseerde food professional day. Ook is er opnieuw een kinderuniversiteit, opgezet door het Wetenschapsknooppunt.

Er is een eenvoudige reden voor de afslanking: ‘We hebben gewoon geen geld,’ zegt Elisa Salentijn, teamleider bij Corporate Communications & Marketing. Food4you komt momenteel niet in aanmerking voor provinciale subsidie, al lopen er nog gesprekken voor de toekomst. Dit terwijl Food4you afgelopen jaar nog een subsidie kreeg van 200 duizend euro. Tevens haakte hoofdsponsor VGZ af na de vorige editie. ‘Het blijkt de laatste jaren sowieso moeilijker om sponsoren te vinden,’ zegt Salentijn. ‘Dit heeft te maken met de economische crisis. Bovendien bleef het festival ook te regionaal, te lokaal. Dat is gewoon niet interessant voor grote sponsoren.’

De organisatie denkt dan ook na over een nieuwe koers. Salentijn: ‘We merkten vorig jaar dat het huidige concept voor bijvoorbeeld de publieksdag niet meer werkt.’ Daarom wil ze gaan samenwerken met het World Food Center (WFC) dat moet verrijzen in Ede. Er loopt echter nog een haalbaarheidsonderzoek naar het WFC. Pas eind dit jaar is er waarschijnlijk meer duidelijkheid. Mogelijk is deze mini-editie dus slechts een tussenfase. Maar een streep door de WFC-plannen betekent in het slechtste geval het einde van Food4You. Salentijn vindt het echter nog veel te vroeg hierover te speculeren: ‘Dat weten we nog niet.’

De problemen rondom Food4you komen overigens niet uit de lucht vallen. Vorig jaar slankte het festival ook al flink af doordat enkele omliggende gemeenten hun subsidies stopzetten. Veel activiteiten verdwenen en de festivalduur ging terug van vijftien naar vijf dagen. Uiteindelijk kwam er overigens nog wel een subsidie van vijfduizende euro van de gemeente Wageningen.