Organisatie
Nieuws

Food4you: alleen regen gooide roet in het eten

Organisatie tevreden met light-versie.Toekomst Food4You nog onduidelijk.

Het was even afwachten hoe de eerste light-uitvoering van Food4You (van 3 tot 9 oktober) zou verlopen. Na het wegvallen van gemeentelijke subsidies besloot de organisatie om dit jaar terug te gaan naar de basis. Het kennisfestival ging van vijftien naar vijf dagen, ten koste van veel activiteiten. Geen kolderieke recordpogingen en wereldeierdagen meer, maar focus op (vak)kennis. Dat pakte goed uit, vindt organisator Elisa Salentijn. ‘Het publiek, de studenten en gasten waren tevreden.’ Wel had het festival dit jaar veel last van slecht weer. De regen speelde vooral de publieksdag parten. Met zevenduizend bezoekers was de opkomst ongeveer een derde minder dan andere jaren. Ook de keuze voor een festivaltent was soms ongelukkig. Salentijn: ‘Bij het openingssymposium was het stervenskoud. Ik voelde zelfs op een gegeven moment mijn vingertoppen niet meer.’ Smaakmakers waren dit jaar enkele duo’s bestaande uit een wetenschapper én creatieveling die samen ‘iets’ bedachten rond het thema. Zoals de app van gezondheidswetenschapper Laura bouwman waarmee je verhalen over eten deelt. Het optreden van wetenschapper-kok Hervé This tijdens de Food Professional Day zorgde voor enthousiaste tweets onder vakgenoten. De grondlegger van de moleculaire gastronomie trekt tegenwoordig alle registers open bij het toepassen van wetenschappelijke kennis in de keuken. Het zogenaamde noot-voor-noot-koken, bouwt gerechten niet langer op uit ingrediënten, maar hun pure chemische componenten. ‘Zoals een componist noten gebruikt of een schilder de primaire kleuren.’ Ondanks de positieve reacties is de toekomst van Food4You onduidelijk. ‘Ik maak me zorgen om de financiering,’ zegt Salentijn over het wegvallen van hoofdsponsor VGZ en de onzekerheid rond subsidies. Verder wil ze dit jaar evalueren of de vorm van het festival nog wel de juiste is. Toch kijkt ze tevreden terug, met als mooiste moment de reuzenpicknick: ‘Eerst keken de mensen voorzichtig rond, maar daarna raakten de tafels vol en werd het ontzettend gezellig.’

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.