Nieuws - 3 oktober 2012

Food4You van start

Vandaag om kwart over vier start kennisfestival Food4You. Het afgeslankte evenement focust dit jaar op wetenschap en heeft een lager ‘braderie-gehalte'. Dus geen wereldrecord spruitjes koken, maar wel een lezing van de grondlegger van de moleculaire gastronomie.

zout.jpg
Food4You koppelde dit jaar Wageningse wetenschappers aan een creatieveling om samen aan de slag te gaan met het thema zout. De duo's bedachten bijvoorbeeld een app, ijssoorten die zout smaken, maar ook een zoutarm menu; inspiratie om onze overconsumptie van het goedje terug te dringen. Het illustreert dat zout tweezijdig zwaard: smaakmaker en gezondheidsrisico.
Twee gezichten
Ook in het ziekenhuis zie je twee gezichten van zout: te veel of te weinig, betoogt Jan-Dirk Banga, internist in Ziekenhuis Gelderse Vallei, tijdens het Food4You-symposium. Te veel zout eten verhoogt je bloeddruk en zorgt op termijn voor nierschade en hart- en vaatziekten. Problematisch, aangezien Nederlanders dagelijks gemiddeld 10 gram binnen krijgen, terwijl 5-6 gram een verstandig maximum is.
‘Het vele zout in ons eten is vooral een kwestie van gewenning,' zegt Banga. ‘Mensen die altijd direct zout op hun eten strooien, doen zichzelf te kort. Mocht je opeens afzien van zout dan is de smaak in begin flauwer, maar daar komt een veel bredere, gedifferentieerde smaak voor terug.' In feite proef je je eten beter.
Coma
Opvallend genoeg komen zelfs in zoutovergoten Nederland tekorten aan zout (natrium) voor. Banga: ‘Dit zorgt eerst voor spierzwakte en verlaagd bewustzijn. In zeldzame gevallen worden mensen delirant of raken zelfs in coma.' Circa 15 procent van zijn patiënten heeft er last van, vooral ouderen. ‘Dit gebrek aan natrium heeft vele oorzaken,' zegt Banga, ‘maar het gaat vaak om het gebruik van specifieke medicijnen.' Plastabletten drijven bijvoorbeeld zout af terwijl antidepressiva juist water vasthouden.
Behalve de medische kant zijn tijdens de publieksdag komende zaterdag nog veel meer facetten van zout (en lekker eten) te ontdekken. En vooruit: er kan vast ook nog wel een klein stukje braderie vanaf. Food4You duurt nog tot 8 oktober. Net als de meeste activiteiten is het openingssymposium in de tent aan de Costerweg.