Wetenschap - 18 januari 2001

Foliumzuur werkt beter in beetjes

Foliumzuur of vitamine B 11 werkt beter als je dagelijks 250 microgram per dag neemt dan als je eenmaal in de twee dagen 500 microgram slikt. Dat blijkt uit het onderzoek van dr. ir. Ingeborg Brouwer van het Wageningen Centre for Food Sciences en de sectie Humane voeding en epidemiologie.

Extra vitamine foliumzuur verkleint bij zwangere vrouwen de kans op kinderen met een open ruggetje, verhoogt bij onvruchtbare mannen het aantal zaadcellen en verkleint waarschijnlijk de kans op hart- en vaatziekten. "Foliumzuur is betrokken bij de synthese van DNA", verklaart Brouwer de vele effecten van de stof. "En het verlaagt de hoeveelheid van het aminozuur homocyste?ne in het bloed." Mensen die een hartaanval hebben, en vrouwen die een kind met een open ruggetje hebben gekregen, hebben vaak meer homocyste?ne in hun bloed.

Brouwer onderzocht, samen met de afdeling gynaecologie van de universiteit van Nijmegen, het effect van dagelijkse en twee-dagelijkse doses foliumzuur. Bij vrouwen die dagelijks een portie foliumzuur slikten daalde het homocyste?ne het sterkst.

Met de basale ontdekking lijkt het toevoegen van foliumzuur aan alledaagse voedingsmiddelen, zoals brood of margarine, een stapje dichterbij gekomen. | W.K.