Nieuws - 9 oktober 2008

Fokwaarde van kip aflezen uit dna

De leerstoelgroep Fokkerij en genetica gaat een chip ontwikkelen voor fokkerijbedrijf Hendrix Genetics om de genetische variatie in populaties legkippen te meten. Daarmee wil Hendrix kippen selecteren met een betere voerconversie of weerbaarheid tegen ziekten. Die eigenschappen zijn genetisch bepaald.
De groep van prof. Martien Groenen bracht enkele jaren geleden samen met internationale collega’s het kippengenoom in kaart. Er zijn inmiddels miljoenen kleine variaties bekend in het DNA van de kip. De groep van Groenen gaat een deel van die variatie in het genoom meten, terwijl Hendrix op gewenste eigenschappen selecteert. ‘Daarna stel je de plekken op het genoom vast die correleren met die eigenschappen’, zegt Groenen. ‘Op die manier kun je aan de hand van genetische informatie de fokwaarde van de kip schatten.’ In het verleden kon men pas achteraf de fokwaarde vaststellen, door metingen aan de nakomelingen.
Hendrix is partner van Fokkerij en genetica in een zeven miljoen euro kostend project, waar ook een fokkerijbedrijf en onderzoeksorganisatie uit de VS aan deelnemen. De bijdrage van de leerstoelgroep is beperkt. ‘Een bedrijf maakt de chip, wij bepalen wat er op komt’, zegt Groenen. ‘We ontvangen niet veel geld, maar we hopen waardevolle informatie voor andere projecten te vinden.’ De leerstoelgroep werkt al twintig jaar samen met Hendrix Genetics.