Wetenschap - 6 september 2001

Fokkerij en genetica achterhaalt erfelijkheid overgang

De leeftijd waarop vrouwen geen kinderen meer kunnen krijgen is voor zeventig procent erfelijk bepaald. Dat blijkt uit een analyse van gegevens van Utrechtse onderzoekers door de leerstoelgroep Fokkerij en genetica. De ontdekking is van belang voor artsen en voorlichters, die vrouwen met een carri?re- ?n kindwens adviseren.

"Steeds meer vrouwen stellen het moment van kinderen krijgen uit", zegt prof. dr. ir. Johan van Arendonk van de leerstoelgroep Fokkerij en genetica. "Daarbij lopen ze het risico dat ze te lang wachten en in de overgang terechtkomen. Met dit onderzoek in de hand kunnen artsen vrouwen adviseren om aan hun moeders te vragen wanneer die in de overgang kwamen. Dat geeft een aardige voorspelling van het moment waarop dat ook bij hen zal gebeuren."

De Utrechtenaren verzamelden gegevens over de menopauze van bijna zesduizend vrouwen uit 118 families. Daarbij zaten ook gegevens over ??n- of twee-eiige zussen. "Door analyses van deze gegevens kun je achterhalen hoe sterk nu precies de erfelijkheid bepaalt op welke leeftijd je geen kinderen meer kunt krijgen", zegt Van Arendonk. "Onze leerstoelgroep is sterk in dergelijke statistiek." Dat de Utrechtse wetenschappers bij Fokkerij en genetica hebben aangeklopt, heeft niet te maken met de innige samenwerking tussen de Wageningse dierwetenschappers en de Universiteit Utrecht, meent Van Arendonk. "Met dit project zijn we al drie jaar geleden begonnen."

De volgende fase in het onderzoek is het achterhalen van de genen die een belangrijke rol spelen bij het intreden van de menopauze. | W.K.