Wetenschap - 10 mei 2001

Flow cytometer screent levende en dode bacteriën

Flow cytometer screent levende en dode bacteriën

Bij de productie van yoghurt en kaas gebruiken zuivelfabrikanten 'starters': vloeistoffen met melkzuurbacteri?n, die voor fermentatie zorgen. De leerstoelgroep Levensmiddelenhygi?ne en -microbiologie heeft een manier ontwikkeld waarmee fabrikanten de kwaliteit van starters kunnen bepalen.

Onderzoekers kleuren de bacteri?n eerst met twee verschillende fluorescente kleurstoffen: levende cellen worden groen, dode cellen geel. Daarna gaan de behandelde bacteri?n door een flow cytometer: een apparaat dat elke cel met een laserstraal belicht en de reflectie registreert. "De cytometer berekent hoeveel actieve en dode bacteri?n de starters nog bevatten", aldus ir. Christine Bunthof.

Ook in het onderzoek naar 'gezonde' bacteri?n in bijvoorbeeld toetjes of voedingssupplementen kan de methode nuttig zijn. Onderzoekers kunnen ermee achterhalen hoeveel bacteri?n uiteindelijk levend in de darmen terechtkomen. | W.K.

Re:ageer