Nieuws - 13 juni 2013

Flirten voor dummies

De combinatie van hormonen en culturele verschillen kan best lastig zijn. Daarom vijf tips van ervaringsdeskundigen - voor als de flirttechnieken uit je eigen cultuur niet voldoen.

19-Alexandra-en-Swen-GA--20130608-ND7_5797.jpg
Vijf tips van ervaringsdeskundigen - voor als de flirttechnieken uit je eigen cultuur niet voldoen.
1. Liefde - maag
Swen Waterreus uit Nederland: 'Mijn vriendin uit Portugal kookt beter dan ik ooit een Nederlands meisje heb zien doen. Elke dag is het eten weer lekkerder dan de dag ervoor. Van Nederlandse meisjes krijg je een tosti of aardappels. Met Alexandra is het altijd een feestje in de keuken.'
Een flirt of relatie met iemand uit een ander land betekent een hele nieuwe keuken vol gerechten om te leren kennen. Wees geen moeilijke eter en probeer alles wat je voorgeschoteld krijgt.
2. Trek de portemonnee (af en toe)
Alexandra Ginja uit Portugal: Nederlandse jongens vinden het heerlijk om te eten worden gevraagd want dat betekent een gratis maaltijd. Maar mij gaat het om de gezelligheid van het samen eten. Over het algemeen vind ik het niet prettig als jongens voor mij betalen, maar als een jongen je ergens voor uitnodigt en dan verwacht dat je de rekening deelt, dat zou in Portugal niet gebeuren.
Vrouwelijke studenten zijn onafhankelijke dames en hoeven niet onderhouden te worden door hun vent. Maar de rekening delen als je op een date bent, dat is een no-no.
3. Accepteer verschillen...
Jan Huskens uit Nederland: 'De ouders van Lingtong, uit China, vinden het niet goed als er een jongen bij hun dochter blijft slapen. Soms word ik 's ochtends de kamer uit geschopt omdat haar ouders willen Skypen. Een keer had Lingtong het tweepersoonsbed nog niet ingeklapt en toen vroegen haar ouders meteen of er soms een jongen was blijven slapen. Ze stelde haar ouders gerust maar ondertussen heb ik nog steeds geen idee hoe haar ouders er uit zien.'
Internationale studenten nemen allemaal hun eigen pakket aan normen en waarden mee, die wellicht heel ver liggen van de jouwe. Accepteer dat er verschillen zijn die je misschien nooit helemaal zal begrijpen.
4.  ... maar trek niet te snel conclusies
Luz Verasteguiz Tena uit Mexico: 'Mijn vrienden hadden verteld dat Nederlandse jongens behoorlijk direct zijn én erg gecharmeerd van latino meisjes. Toen ik in Wageningen aankwam en de sleutel van mijn kamer ging ophalen, vroeg de jongen achter de balie glimlachend om mijn nummer. Ik had een vermoeiende vlucht achter de rug en had werkelijk het idee dat hij me mee uit vroeg. Het enige dat ik uit kon brengen was dat ik nog geen Nederlands nummer had. De jongen keek me verbaasd aan en zei: 'Nee, ik bedoel je studentnummer, anders kan ik je je sleutel niet geven!'
Stereotypes en vooroordelen heeft iedereen. Maar dat wil niet zeggen dat iedere student die je ontmoet ook werkelijk in dat hokje past.
5. Geef complimentjes
Alexandra Ginja: 'Latino's en Afrikanen zijn ontzettend gul met complimentjes. Ze zeggen vaak hoe mooi ze je vinden. Zeker Latino's kunnen daarin vrij intens zijn, tot aan het obsessieve toe. Nederlandse jongens zijn soms het andere uiterste. Zo zag ik laatst een meisje fietsen en de wind blies haar rokje omhoog zodat je haar ondergoed zag. Een groepje Nederlandse jongens zag dat. In Portugal zou je als meisje allerlei opmerkingen te horen krijgen, maar deze jongens zeiden helemaal niks. Ik dacht echt: zijn ze homo of zo?'
Nederlandse heren! Zeg altijd iets vriendelijks. Maakt niet uit uit welk land ze komt.  LvdN / foto's: