Nieuws - 14 februari 2002

Fitness

Fitness

"Gaan jullie eerst warmlopen?" zegt trainer Flip van Meeteren tegen Dennis Versluis, Mannis van Oven en Ivan. De drie eerstejaarsstudenten Biotechnologie rennen en huppelen wat door de grote zaal van Sportcomplex de Bongerd. Het is maandagmiddag en Van Meeteren begeleidt weer een introductiecursus fitness voor sportkaarthouders. "Je moet aan deze cursus hebben deelgenomen voordat je zelfstandig aan het trainen mag", legt Van Meeteren uit.

De fitnessruimte is niet meer dan een berghok met een aantal apparaten en een grote spiegel aan de muur. Op de muur voor de fitnessruimte hangt ook daadwerkelijk een bordje met '070 berging'. Van Meeteren: "We zijn bezig met een nieuwe fitnessruimte. Ruimer en met meer toestellen, zodat je meer spiergroepen kunt trainen. Hij zal aan het begin van het nieuwe collegejaar worden geopend."

De trainer reikt Ivan, Dennis en Mannis hun schema's uit. Op deze halve A-viertjes staat wat ze bij ieder onderdeel moeten doen. In de tweede en derde week van de cursus is getest wat de deelnemers aankunnen en op basis hiervan trainen ze. Vandaag legt Van Meeteren het principe van muscle confusion uit. "Je moet niet altijd series van twee keer twaalf bewegingen maken bijvoorbeeld, want dan raakt je spier hieraan gewend. Om progressie te boeken, is het beter de spier alert te houden en te verrassen met verschillende zwaartes en aantal herhalingen." Even bestaat nog verwarring over drie keer dertig herhalingen op vijftig procent, maar al gauw zijn de jongens aan het werk.

Op de achtergrond speelt de radio. Mannis zit op het bankje van een toestel waarmee je de onderrug kunt versterken. Hij kijkt even op zijn briefje en prikt de pen in het gat voor het juiste gewicht. Na een aantal keer een naar achter trekkende beweging te hebben gemaakt, neemt hij even pauze. "Ik heb nooit eerder aan fitness gedaan, dus aan deze cursus heb ik ook wel wat. Ik weet nu hoe de apparaten werken en hoe je zorgt dat je jezelf niet overbelast", aldus Mannis.

Ivan en Dennis beginnen met bankdrukken. Dit is een soort gewichtheffen terwijl je op je rug op een bankje ligt. Omdat het gevaar bestaat dat je het gewicht niet meer omhoog krijgt, moet er altijd iemand achter staan die je zonodig te hulp kan schieten. Ivan: "Ik deed eigenlijk niet meer aan sport. Hier gaan we met z'n drie?n naar toe. Het is de bedoeling dat we hierna drie keer per week blijven komen. Als je geen zin hebt, word je meegetrokken door de anderen." Van Meeteren kijkt tijdens de training toe hoe de deelnemers bezig zijn. "Ik let vooral op hun houding. Studenten vatten hun schema's over het algemeen serieus op en volgen ze netjes."

Het is niet warm in het hok en de deur naar de zaal staat open, maar na drie kwartier begint het er toch aardig naar zweet te ruiken. Op de grond naast een soort programmeerbare hometrainer die tegelijk je hartslag meet, liggen blijvende druppels zweet. Dennis is hard aan het fietsen. Mannis legt uit dat ze iedere week kijken wie er de beste is. "Het is bijna niet te doen", stamelt Dennis. Als hij klaar is, probeert hij met zijn shirt de zweetdruppels van zijn hoofd te vegen, maar ze blijven verschijnen.

Tweedejaars student Biologie Paul Kunne heeft de introductiecursus in november gevolgd. Hij was eerder deze middag in zijn eentje aan het trainen. "Het fijne van fitnessen is dat je zelf een tijdstip kan kiezen waarop je gaat trainen. Ik ga het liefst overdag, want dan is het rustig."

Ook niet-universiteitsstudenten kunnen een sportkaart kopen. Vandaag studeren vier van de zeven aanwezige jongeren niet aan de universiteit. Ilse Oosten en Charlotte Bredie zijn tweedejaarsstudenten van Diedenoort. Ze vinden het wel leuk om tussen universiteitsstudenten te zitten. Ilse: "Je leert zo veel mensen kennen. Maar verder sport ik voor mijzelf." Pim Knuiman en Koos Gruntjens volgen de MBO-opleiding management en handel in Ede. Beiden wonen in Wageningen. Pim: "Een sportkaart is goedkoop en de Bongerd is dicht bij huis." Koos voetbalde vroeger. "Maar dat heeft te veel verplichtingen", zegt hij.

In anderhalf uur heeft iedereen zijn programma wel doorlopen. De sporters lopen een rondje uit en stretchen nog wat. Komende week is er geen training, want dan worden in deze zaal weer examens afgenomen.

Yvonne de Hilster, foto Guy Ackermans