Organisatie - 1 maart 2016

Filosofen op de vuist in Leuven

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Toen ze elkaar niet met argumenten konden overtuigen, zijn een hoogleraar en een promovendus van de Katholieke Universiteit Leuven slaags geraakt. De twee filosofen hebben beiden een klacht over de ander ingediend.

Gevecht. Foto: Sam DeLong

Foto: Sam DeLong

De schermutseling vond plaats op 15 februari op het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de Katholieke Universiteit Leuven, aldus studentenblad Veto. Omstanders moesten de professor en de ‘assistente’ van elkaar scheiden. De politie is naar de universiteit gekomen en heeft verklaringen afgenomen.

Het incident verdeelt de faculteit. Sommige studenten roepen op tot een boycot van de lessen die de professor geeft. Het vak waar de hoogleraar en de promovendus bij betrokken zijn, is opgeschort toen studenten een les van de professor verstoorden.

De faculteit wil vooral zorgen dat de afwikkeling juridisch netjes verloopt en dat de rust weerkeert. In een interview voor de camera zegt de Leuvense rector Rik Torfs dat de universiteit het ‘heel ernstig’ neemt. Er volgen maatregelen, zegt hij, maar justitie moet volgens hem voorrang krijgen op de universitaire procedures.