Organisatie
Cultuur

Films: mijnbouw op ‘heilige grond’

Inheemse bevolkingsgroepen die van hun land verdreven worden voor mijnbouw. Dat is het thema van het vierdaagse mini-filmfestival ‘Mining sacred worlds’, tot aanstaande donderdag in theater Movie W.
Koen Guiking

Initiatiefnemers zijn promovendi Bas Verschuuren en Oscar Reyna van de leerstoelgroep Sociologie van ontwikkeling en verandering. Beiden onderzoeken hoe kwetsbare “sacred natural sites” beschermd kunnen worden tegen geldhongerige mijnbouwbedrijven. ‘Oscar kwam naar me toe dat hij een hele goede film had gezien over het onderzoek in Mexico waar hij mee bezig is. Ik vertelde hem over films die ik kende’, zegt Verschuuren. De twee realiseerden zich dat deze ingrijpende documentaires op een hele toegankelijke manier inzichtelijk maakten waar zij dagelijks aan werken. Dus waarom geen filmfestival organiseren om meer mensen bekend te maken met het probleem? Ze sloegen de handen ineen met de studentenorganisaties RUW, Otherwise en theater Movie W.

De eerste film, op maandag 5 oktober, was een documentaire over de gevolgen van mijnbouw in Papua Nieuw Guinea en in Canada. ‘Voor de lokale bevolking zijn dit heilige plaatsen’, zegt Verschuuren. ‘Ze leven met en van de natuur. Ze hebben het gebied altijd goed beschermd en verzorgd. Daardoor vind je in deze gebieden vaak heel veel biodiversiteit.’ De (buitenlandse) mijnbouwbedrijven bekijken het gebied echter met hele andere ogen. Zij sluiten contracten met nationale overheden over het delven van de grondstoffen. Oog voor de rechtmatige eigenaren van de grond en voor bescherming van de cultuur en natuur is er nauwelijks, bleek uit de documentaire van Christopher McLoud.

Trailer voor Standing on sacred ground

Ook op dinsdag 6 en woensdag 7 oktober worden documentaires van deze filmmaker uitgezonden. Het festival wordt donderdag afgesloten met “Huicholes, the last Peyote Guardians”, een film over een inheemse bevolkingsgroep in Mexico die het land van hun voorouders proberen te beschermen en daarmee en passant ook vechten voor het lot van de Peyote-cactus. Voorafgaande aan de film geeft Reyna een praatje over zijn onderzoek in Mexico.

Verschuuren toont de documentaires van filmmaker McLoud vaker. Tot nu toe vooral in colleges. Maar hij ziet mogelijkheden voor meer filmfestivals, ook elders in het land. En met McLoud, die hij leerde kennen tijdens zijn werk Noord-Australië, reist hij volgend jaar af naar het World Conservation Congres in Hawaii. ‘Je kunt wel een boek publiceren’, zegt Verschuuren, die ook het Sacred Natural Sites Initiative startte, ‘maar je moet ook zorgen dat de informatie landt, dat mensen het lezen en eruit citeren, en dat het onderwerp voor ze gaat leven.’

Meer informatie over het filmfestival Mining sacred worlds.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.