Wetenschap - 4 september 2015

Filmpje: Boommarter rukt op in Wageningen

tekst:
Albert Sikkema
3

Fred de Boer, onderzoeker bij Resource Ecology, spotte afgelopen week een boommarter die in zijn achtertuin woont. Hij filmde de jonge boommarter – bekijk het filmpje.

Boommarters worden al jaren gezien in Wageningen Hoog, op landgoed Oranje Nassau Oord en in het Arboretum, zegt Tim Hofmeester, onderzoeker bij de leerstoelgroep Entomologie en lid van de Werkgroep Boommarter Nederland. Maar ze zijn nog vrijwel niet in de bebouwde kom van Wageningen gezien.

- Helaas, uw cookie-instellingen zijn zodanig dat de Video niet getoond kan worden - pas uw permissie voor cookies aan

Hofmeester: ‘Aangezien er vorige week een boommarter is overreden vlakbij restaurant Het Geprek aan de oostzijde van Wageningen, vermoed ik dat er daar in de buurt een moertje een nest heeft gehad. Nu is óf het moertje overreden, waarna de jongen op zoek zijn gegaan naar ‘makkelijk’ voedsel, óf het moertje heeft de jongen uit het territorium gegooid. Dat is gebruikelijk rond deze tijd, zeker voor de jonge mannetjes. Mogelijk is dus één jong gesneuveld op de weg en heeft één dier een tijdelijk onderkomen gevonden bij Fred in de tuin.’

De Boer, die in de Tarthorst zit, vermoedt dat de boommarter zich heeft gevestigd in zijn houtschuurtje. De jonge marter is bepaald niet schuw, zoals te zien is op het filmpje van De Boer.

In Wageningen worden ook van tijd tot tijd steenmarters gezien, die heel erg lijken op boommarters. Het gaat goed met de boommarters in Nederland, zegt Hofmeester, ze worden steeds vaker waargenomen in tuinen aan de rand van dorpen en steden.

Re:acties 3

 • Hans Straatman (hansstraatman@hetnet.l)

  Heb de boommarter op 9 september in mijn achtertuin gezien. Ik woon in Noordwest in de Corry Vonkstraat. ook heb ik uitwerpselen aangetroffen.

  Reageer
 • Erwin van Maanen

  Oud nieuws in een nieuw jasje!
  http://www.econatura.nl/wp-content/uploads/2012/06/Vreemde-snuiters-in-Wageningen-2010EVM_MG171210_eindconcept.pdf

  Reageer
 • Gerrit van Eijk

  Dezelfde boommarter is ook verderop in Tarthorst gesignaleerd; heeft enkele (sier)duiven verorberd.
  Zie mijn tweet van jl. dinsdag.
  https://twitter.com/gquerci/status/638635048946827264?s=02

  Reageer

Re:ageer