Nieuws - 12 juni 2015

Filmfestival op de campus

tekst:
Koen Guiking

Het Food Film Festival komt naar Wageningen. Het evenement is op 16 september op Wageningen Campus. De programmering is nog niet bekend, maar het thema staat wel vast: zaad.

'Er komt één hoofdfilm over zaden, met aansluitend een talkshow over hetzelfde onderwerp', vertelt festivalorganisator Dionne van Zijl van de Youth Food Movement (YFM). 'Het is nog niet bekend welke film we selecteren, maar er is keuze genoeg. We zoeken een film of documentaire die het onderwerp vanuit één kant belicht, waarna we vervolgens in de talkshow de andere kant belichten.' De "talkshow", gehost door YFM, is een vraaggesprek met twee mensen die werken in de zaadveredeling en experts, zoals hoogleraren of milieuorganisaties, die hen bevragen.

Naast de hoofdfilm en talkshow organiseert YFM wellicht nog enkele korte films, maar de verdere invulling van het programma zal afhangen van het enthousiasme van vrijwilligers in de regio Wageningen, zegt Van Zijl. 'Als er veel enthousiaste Wageningers zijn die een deel van het randprogramma willen organiseren, dan kan dat. YFM gaat alleen over het hoofdprogramma.'

Als er veel enthousiaste Wageningers zijn die een deel van het randprogramma willen organiseren, dan kan dat
Dionne van Zijl

Op 1 juli is er een informatiebijeenkomst in Forum waar vrijwilligers kunnen aangeven welke bijdrage ze willen leveren aan het filmfestival. 'We willen er geen braderie van maken, en hippe food festivals zijn er al genoeg. Dit is een festival waarin we serieuze onderwerpen aansnijden. Maar als er mensen zijn die een excursie naar een moestuin willen organiseren, of een workshop of proeverij, dan zijn die van harte welkom', zegt Van Zijl.

Wageningen is één van de vijf steden die het Food Film Festival dit jaar aandoet. In Groningen was op 5 juni de eerste editie, met als thema melk. Voorbereidingen voor het festival in Utrecht, op 27 juni, zijn nu in volle gang. Bodem is daar de rode draad. Het festival in Wageningen is vervolgens op 16 september. Daarna volgen Den Haag/Scheveningen (over vis, ergens in oktober) en Amsterdam (op 22 november, met als onderwerp vlees).

Dit is de vijfde editie van het filmfestival. In voorgaande jaren werd het alleen in Amsterdam gehouden en duurde het festival drie dagen. Vorig jaar werd besloten het festival 'op reis te laten gaan'. Dat Wageningen benaderd werd, is geen toeval. Veel onderwijs en onderzoek in Wageningen gaat over voeding, Wageningen UR sponsorde vorig jaar al het festival in Amsterdam en Louise Fresco, bestuursvoorzitter van Wageningen UR, was vanaf het begin betrokken bij de opzet van het Food Film Festival.