Organisatie - 25 augustus 2015

tekst:
Roelof Kleis
5

Van het station Ede-Wageningen naar de campus fietsen zonder één stoplicht tegen te komen? Het kan, als Wageningen UR meewerkt, zegt de Fietsersbond. Maar WUR wil niet.

Het zou zo’n mooie route zijn, verzucht Leo van den Berg van de Fietsersbond afdeling Wageningen. Via de Bornsesteeg, tussen Unifarm en de rioolwaterzuivering door naar de parallelweg langs de Mansholtlaan en dan door het fietstunneltje bij Bennekom en de Bovenbuurtweg naar het station. Zonder onderweg ook maar een stoplicht tegen te komen.

Maar dat gaat dus niet. Aan het einde van de Bornsesteeg, daar waar je rechtsaf zou kunnen over een niet-gebruikt stuk groen, staat een hek met een slot erop. En aan de andere kant van dit ontbrekende stuk in de fietsroute staat weer een hek met een slot erop. Wageningen UR wil de poorten letterlijk niet open zetten voor fietsers en wandelaars.

‘En dat is het enige wat we vragen’, zegt Van den Berg. ‘We hoeven geen breed fietspad. Een schelpenpaadje volstaat al. Of nog beter: zet die hekken open en wacht af wat er gebeurt. Als er belangstelling voor is, ontstaat vanzelf een olifantenpaadje.’ De Fietsersbond heeft er al een aantal keren op aangedrongen bij het Facilitair Bedrijf (FB) van de WUR. Tot nu toe vergeefs.

Leo van den Berg

De tijd is er, volgens Ad van der Have van FB, nog niet rijp voor. Eerst moet er volgens hem duidelijkheid komen over de noordelijke ontsluiting van de campus. In dat plan is een vrijliggend fietspad langs de Bornsesteeg voorzien dat naar de stoplichten bij de Mansholtlaan voert. Daarnaast is er nog discussie over een snelle fietsverbinding tussen Wageningen (de campus) en Ede. ‘Over die twee fietsroutes willen we eerst zekerheid hebben.’

Dat betekent dus geen definitief nee, voegt Van der Have er voor alle duidelijkheid aan toe. Volgens de Fietsersbond zijn de argumenten van Wageningen UR zwak. ‘De aanpassing waar wij om vragen ligt ver buiten het gebied waar de eventuele aanpassingen in de infrastructuur zijn gepland’, reageert Van den Berg. ‘Ik weet zeker dat een aanzienlijk aantal medewerkers en studenten van WUR profijt zou hebben bij openstelling van het pad.’

Een definitief nee is er wel voor de wens van de Fietsersbond om de Droevendaalsesteeg te verbinden met de wijk Noordwest. De weg eindigt nu bij de stallen van Zodiac. En dat blijft ook zo, zegt Van der Have. ‘Daar ligt een belangrijk proefveld van ons en dat willen we niet laten doorsnijden door fietsers. Bovendien zien we de noodzaak van zo’n verbinding niet in.’

Re:acties 5

• Patrick

Het gaat hier om een landschappelijke, autoluwe route tussen Ede en Wageningen, die zowel fietsforenzen als recreanten ten goede komt. Het openstellen ligt voor de hand, mede ook omdat Wageningen en Ede fietsstad willen worden, en ook Wageningen UR fietsen door medewerkers wil stimuleren.

• JH

Ik wist niet dat het zo'n pijn deed voor fietsers om voor een stoplicht te wachten.

• Fietser Joop

Is het zo erg dan om voor de verkeerslichten te wachten ??
    Als je de Nijenoord Allee over moet steken, sta je soms extra lang te wachten voor een verkeerslicht, als er weer eens een bus van de Valleilijn aan komt. Ook is dit sinds kort het geval bij de oversteek Bronland/Akkermaalsbos.
    Dat is heel vervelend !!!!!!!!
    Hier fietsen volgens mij veel meer mensen heen dan richting Ede. Kortom mensen, "De wereld is niet razend"

• EW

Je hebt gelijk maar dit is een route met veel kruispunten en schiet niet op.Bornsesteeg verlengen lijkt me een prima plan. FB is altijd traag in de besluitvorming. Hoelang heeft het geduurd totdat het fietspad bij Akkermaalsbos er was? 10 jaar? Reken daar maar op.

• Verdwaalde fietser

Als je gewoon door Bennekom fietst en langs Droevendaal naar de campus gaat, dan kom je toch al geen stoplichten tegen, of zie ik iets over het hoofd?

• Vrolijke fietser

Vlgns mij klopt dat ook, maar dat is een route die niet veel mensen rijden omdat hij niet zo logisch is.

In Bennekom staat op de meest straightforwrd route richting Droevendaalvia de Edeseweg een stoplicht in het dorp. Maar, er zijn manieren daarom heen te komen. Die vergen wel aardig wat zigzaggen. En je moet op de goede plek de acacialaan oversteken, want bij de Commandeursweg (shell-pompstation) kom je al weer bij een ander stoplicht uit.