Organisatie - 7 april 2011

Fietsen in Wageningen: zo doe je dat!

Buitenlandse studenten en medewerkers hebben vaak moeite met ons verkeer. Een nieuwe website (www.cyclinginwageningen.nl) wijst de weg.

De site ging gistermiddag in Forum officieel de lucht in. In Wageningen studeren en werken mensen uit meer dan honderd verschillende landen. En die hebben moeite met ons verkeer. Wie vaak in Wageningen fietst of rijdt, stuit regelmatig op voorbeelden van gevaarlijk verkeersgedrag door buitenlanders. Volgens wethouder Michiel Uytdehaag moet de fietsopvoeding vooral ongevallen voorkomen.
Niet dat het verkeer veel internationale slachtoffers maakt, legt Uytdehaag uit. Alhoewel, eigenijk is dat niet bekend. 'Nationaliteit wordt niet geregistreerd in de ongevallenstatistiek. Maar het vermoeden is er wel.' Illustratief is de Chinese student die onlangs met zijn fiets bij Ede van de A12 werd gehaald. Vermoeden genoeg in elk geval voor de gemeente Wageningen om actie te ondernemen.
Hoooooooo
De site is gemaakt door Mobycon in samenwerking met Wageningen UR. Mobycon peilde eerst de behoefte onder internationale studenten en medewerkers naar fietseducatie. 'Die behoefte is er dus', legt beleidsmedewerker verkeer Roos Hollenberg van de gemeente uit. 'Vooral in de vorm van een website. Geen boek of cursus of iets dergelijks.
De website is in het Engels, op een paar veelgebruikte Nederlandse woorden na. Die staan in het nogal brave lemma Tips & Tricks. Een voorbeeld: 'Hoooooooo', with the 'o' sound as in 'go'; this yell means that you should stop. Verder veel aandacht voor de verkeersborden en verkeersregels. Vooral de voorrangsregels krijgen veel aandacht. 'But beware; if you have the right of way it does not mean that you will get the right of way.' Een nuttige waarschuwing.
Introductie
De bijbehorende plaatjes zijn Wagenings. Dat wil zeggen Wageningse verkeerssituaties en met internationale studenten als figuranten. Verder biedt de wat statische website beknopte informatie over fietsenmakers, fietsaccessoires, fietsverhuur en dergelijke. ' De website is een pilot', benadrukt Hollenberg. Over een tijdje wordt bekeken wat werkt en wat niet. Naast de site wordt voortaan ook in de introductieperiode van (buitenlandse) studenten nadrukkelijker aandacht besteed aan het fietsen in Wageningen.