Nieuws - 11 augustus 2011

Fietsen en sporten goed voor het hart

Mensen die geregeld fietsen en sporten, hebben minder kans op hart- en vaatziekten. Weinig slaap verhoogt de kans echter. Dat blijkt uit twee publicaties van RIVM en Wageningen Universiteit.

fiets.jpg
Promovendus Marieke Hoevenaar-Blom vroeg 7451 mannen en 8991 vrouwen tussen 20 en 65 jaar welke bewegingsactiviteiten ze ondernamen. Die gegevens zette ze af tegen het optreden van hart- en vaatziekten van deze groep gedurende tien jaar. Een half uur per week fietsen resulteerde in een 18 procent verlaagd risico, en een half uur per week sporten in een 26 procent verlaagd risico op hart- en vaatziekten. Iemand die zowel fietste als sportte had een 36 procent lager risico. Wandelen en tuinieren verlaagde het risico niet bij jonge en actieve mensen.
Hoevenaar-Blom publiceerde de resultaten vorige maand in het European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation. Het onderzoek maakt deel uit van de MORGEN Studie. Die studie leidt ook tot een andere publicatie in het tijdschrift Sleep. Hoevenaar-Blom meldt daarin dat mensen die gedurende langere tijd korter dan 6 uur per nacht slapen en ’s ochtends niet uitgerust opstaan, een 63 procent hogere kans hebben op hart- en vaatziekten.